Kravbrev fra illsinte Ica-kjøpmenn

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Fortsatt isfront i Ica-systemet i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to år siden startet Rimi-eier Ica Norge en storstilt oppussing av Rimi-butikkene. De nye Rimi-butikkene skiftet farge fra gult til rødt, og ble raskt fremhevet av ledelsen som en suksesshistorie.

Men kjøpmennene i Rimi er ikke like fornøyde. De krever at Rimi blir mer kundevennlig, og at «Ica Norge rydder opp i alt som ikke fungerer i butikk» skriver Dagens Næringsliv.

- Kundene er misfornøyde med sortimentet. Kundene må gå i to butikker for å dekke daglige behov, og det skulle ikke være nødvendig i dagens samfunn, sier daglig leder Øivind Dahl i Ica-kjøpmennenes franchiseforening (NIF), som teller mer enn 200 medlemmer.

16 punkter
Kravet om større kundevennlighet i Rimi er bare ett av mange i et fire siders langt kravbrev som ble sendt fra NIF til Ica Norge midten av august.

I brevet listes 16 punkter kjøpmennene er misfornøyde med, deriblant utbetaling av bruttofortjeneste, uro rundt formater, byråkrati og markedsføring. Kjøpmennene krever også bedre samarbeid med driftsapparatet.

- Det må være mulig å drive en Ica/Rimi-butikk og samtidig tjene penger. For å få det til må vi ha et sortiment som vi med hevet hode kan møte kundene med, sier Øivind Dahl til DN.

Smertefull prosess
Igår kom svaret fra Ica.

Der skriver Ica Norge-sjef Antonio Soares at Ica-ledelsen er opptatt av franchisetagernes rammevilkår, og han beklager hvis franchisetagerne føler seg rettsløse overfor Ica Norge, men understreker samtidig at enkelte tiltak er nødvendige for å snu den negative utviklingen.

Informasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Ica Norge forteller til DN at Soares skal ha sagt at «hvis de kaster stein etter flyet mitt når jeg drar, har jeg gjort jobben min». Portugisiske Soares ble hentet inn som den fjerde toppsjefen på like mange år.

Ica-kjøpmennene og Ica-ledelsen skal møtes neste uke for å diskutere kravene.

Les også:

Ica-sjefen fikk sjokk av norske kunder

Kjøpmennene savner Stein Erik Hagen

Milliardtap for Ica i Norge

Hagen selger ICA-aksjene

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy