En av ti nordmenn er uførepensjonist

Det er i aldersgruppen 65-67 år som har stått for det meste av veksten i antallet siste år (foro: Scanpix).
Det er i aldersgruppen 65-67 år som har stått for det meste av veksten i antallet siste år (foro: Scanpix).

Antallet personer som mottar uførepensjon økte med 1,6 prosent fra første halvår i fjor til samme periode i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved utgangen av juni mottok 299.600 personer uførepensjon. Det tilsvarer en økning på 4.700 personer, eller 1,6 prosent, sammenlignet med året før, viser tall fra Nav. I alt mottar 9,5 prosent av befolkningen uførepensjon.

I løpet av årets seks første måneder ble 14.900 nye personer uføretrygdet. Det er nær 3.000 flere enn i samme tidsrom året før, og utgjør en økning i antallet nye uførepensjonister på 25 prosent.

Store årskull

Nav-direktør Hilde Olsen mener at økningen i antallet uføre må ses i sammenheng med flere forhold.

– Nav har gjennom vinteren ferdigbehandlet en rekke søknader om uførepensjon. Dette har betydning for tilgangen. I tillegg har avviklingen av tidsbegrenset uførestønad ved innføringen av arbeidsavklaringspenger (AAP) hatt betydning. Vi ser at det er i den eldste aldersgruppen det har vært størst vekst, sier Olsen.

Store fødselskull er nå i en alder hvor andelen uførepensjonister er stor. I aldersgruppen 65-67 år har antall mottakere økt med 3.100 personer det siste året. Samtidig var det flere aldersgrupper som hadde en liten nedgang i antall mottakere. Aldersgruppene mellom 35-44 år hadde en nedgang på rundt 200 mottakere sammenlignet med samme juni fjor.

Flest kvinner

Det er fleste kvinner blant uførepensjonistene. Rundt 170.100 kvinner og 129.500 menn mottok ved utgangen av juni uførepensjon. For kvinner er andelen uførepensjonister i befolkningen 11 prosent og for menn 8,1 prosent.

Blant kvinnene har det vært en økning på drøyt 2.300 personer, mens det har vært en økning på 2.400 personer blant menn, viser tallene fra Nav.

Les også:

1,5 år i arbeid for hvert år som pensjonist

Flere fikk trygd i fjor

- Flere uføre kan jobbe

Personvernpolicy