Maktesløshet i Japan

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Tokyo-børsen stuper tirsdag, og Japan har få verktøy igjen for å hindre en ny økonomisk nedtur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den japanske regjeringen og sentralbanken lover å gjøre hva de kan for å unngå en ny resesjon fra en sterk valutakurs. Markedene lar seg ikke imponere.

Til tross for en utlånsrente like over nullpunktet er ikke storselskapene interessert i å ekspandere eller å ta risiko. Samtidig sitter Japanske forbrukere på gjerdet og foretar seg minst mulig privatøkonomisk - slik de har gjort de siste 20 årene, skriver Dagens Næringsliv.

- Maktesløs sentralbank
Den sterke yenkursen skaper problemer for de japanske eksportørene, som i mange år har klart å holde en viss økonomisk aktivitet oppe i Japan. En valutakurs på 85 yen mot én amerikansk dollar er altfor høyt til at selskaper som Toyota, Sony og Canon makter å konkurrere effektivt med selskaper i Sør-Korea og Kina.

- Det er en følelse av at sentralbanken er maktesløs, sier sjefstrateg Daisuke Uno hos Sumitomo Mitsui Banking Corp til Bloomberg.

Håpløse tiltak
Japanske selskaper svarer med å flytte ut mer av produksjonen til lavkostland, noe som forverrer den økonomiske situasjonen i Japan.

Markedet lot seg ikke imponere over sentralbankens tiltak igår. Yenkursen styrket seg med nesten én prosent etter at sentralbanken kom med sin uttalelse.

- Dette er hjelpeløse og håpløse tiltak som minner om fatalisme. De fortsetter som tidligere med små, men meningsløse tiltak etter politisk press. Sentralbanken har i realiteten ikke flere verktøy tilgjengelig som de er forberedt på å bruke. Det virker mer sannsynlig at de vil intervenere i valutamarkedet hvis yenen fortsetter med å styrke seg, sier sjeføkonom Richard Jerram hos Macquarie Securities i Tokyo.

Sist det skjedde var i 2003 og 2004, da de brukte over 420 milliarder dollar på ulike tiltak for å stabilisere yenkursen på 105-nivået mot dollaren.

Største børsfall på tre uker
Stemningen er dyster på Tokyo-børsen tirsdag, og Nikkei-indeksen raser 3,55 prosent til 8.824,06 poeng.

Fallet er det største på tre uker.

Sjefanalytiker Masayuki Otani hos Securities Japan Inc. sier til Reuters at investorene tilsynelatende krever mer handling fra myndighetene etter at tiltakene fra den japanske sentralbanken ikke var sterke nok til å hindre at yen-en styrket seg ytterligere.

- Investorene selger også i forkant av denne ukens økonomiske indikatorer fra USA, inkludert jobb-tall, på grunn av frykt for at dårlige tall også vil medføre salgspress av dollar. Nå er det først og fremst småinvestorer som dumper aksjer, sammen med utlendinger, sier Otani.

Les også:

Frykter kollaps i Japan

Her kommer den neste finanskrisen - ganger ti

Japan fast i gjeldsfellen

Spår krakk i Japan

Personvernpolicy