Sydvaranger Gruve:Freser mot gruveselskapet

På utløpet for gruveselskapets slam-rør: Bernt Nilsen frykter for Bøkfjorden utenfor Kirkenes. Foto: Thomas Vermes.
På utløpet for gruveselskapets slam-rør: Bernt Nilsen frykter for Bøkfjorden utenfor Kirkenes. Foto: Thomas Vermes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi må ikke la Sydvaranger Gruve få lov til å drepe Bøkfjorden en gang til!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Gruvehistorien i Kirkenes

På 1900-tallet var AS Sydvaranger Gruve i Sør-Varanger kommune på grensa til Russland, Norges største gruveselskap til det ble nedlagt i 1996.

I 2006 ble eiendommen solgt til Oslo-rederiet Tschudi Shipping Company.

Sydvaranger Gruve AS ble etablert i 2007 for å rehabilitere gruve, jernbane og produksjonsanlegg samt starte produksjon av høyverdig jernmalmkonsentrat.

Sydvaranger Gruve AS er et norsk heleid datterselskap av selskapet Northern Iron Ltd., som er børsnotert i Australia og har Tschudi Shipping som majoritetseier.

Kilder: Sydvaranger Gruve AS og Wikipedia.

KIRKENES (ABC Nyheter): Det sier Kirkenes-gründeren Bernt Nilsen, der han står på utløpet for et svært rør som går under Kirkenes sentrum fra gruvedrifta til nyåpnede Sydvaranger Gruve AS.

Her strømmer slam fra malmproduksjonen ut i sjøen.

Fra feiring til malurt

Mens gruve-sjefen Felix H. Tschudi har fått store deler av kommunen inkludert ordfører Linda Beate Randal (Ap) til å feire åpningen av gruva tirsdag, heller bedriftsøkonomen og sivilingeniøren Bernt Nilsen malurt i begeret:

- Jeg er for industri og gruvedrift her. Men det må skje i bærekraftige rammer. Sydvaranger Gruve legger opp til å ødelegge fjorden her for å øke profitten til et australsk selskap, anklager han.

Etter mange års gruvedrift i forrige århundre var alt liv i Bøkfjorden dødt. Etter 15 års stans begynner det å livne til igjen.

- Nå kan man fiske kongekrabbe og småsei fra terrassen på hotellet, forteller Nilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spår fortsatt overtramp

Det kan fort forandre seg, skal vi tro miljø-protestanten Nilsen.

Gjennom rørledningen vi står på, har gruveselskapet nå tillatelse til å pøse 4 millioner tonn slam ut i Bøkfjorden i året.

Men i våres avslørte Klima- og forurensningsdirektoratet KLIF at selskapet på alvorlig vis brøt betingelsene for utslippstillatelsen. Fristen for å rette opp forholdene, er i morgen, 1. september.

Bernt Nilsen spår at selskapet ikke vil overholde fristen. Men han synes KLIF opptrer så svakt overfor gruva, at han regner med at KLIF vil la nåde gå for rett og ikke gripe inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette avviser sjef for helse, miljø og sikkerhet, Gestur Petursson, overfor ABC Nyheter.

- To av tre av KLIFs punkter er rettet. Det tredje er forsinket på grunn av laboratoriet, men vil være klart denne uka, sier han.

Les også: Gjør jern til gull i Kirkenes

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bryter miljøkravene

Ute på Bøkfjorden, som Kirkenes ligger på bredden av, ser vi bøyer og en dykkerbåt. De markerer stedet der Sydvaranger Gruves utslippsrør ifølge Nilsen har vært ødelagt i flere måneder.

- Nok et eksempel på at Sydvaranger ikke oppfyller kravene i utslippstillatelsen. Helt siden mai har de hatt feil på utslippsledningen. De slipper ut konsentrert på et punkt i bunnen, i stedet for at slammet skulle spres over et større område, framholder Nilsen.

- Er ikke det ene like galt som det andre for deg?

- Jo. Men det er eksempel på at de ikke klarer å følge reglene som er lagt på dagens produksjon, svarer Nilsen.

Ifølge Gestur Petursson er det ikke snakk om en feil, men nødvendig vedlikehold.

1500 protestanter

Bernt Nilsen har dratt i gang aksjonsgruppa Stopp giftutslipp på Bøkfjorden, ifølge ham med 1500 venner i en facebook-gruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han advarer KLIF mot å innvilge en søknad om langt mer utslipp enn de har i dag.

- Da alt liv var utryddet forrige gang, var utslippene på 2 millioner tonn. Pluss 38 tonn av kjemikaliet Lilaflot. Nå har de søkt om å få slippe ut 500 tonn Lilaflot og 9,5 millioner tonn slam, sier Nilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er selskapets egen redegjørelse for utslippssøknadene.

KLIF, Klima- og forurensningsdirektoratet, forlanger at Sydvaranger Gruve skjerper rutinene sine.

Begeistret ordfører

Begeistret ordfører: Linda Beate Randal ønsker Felix H. Tschudis arbeidsplasser velkommen. Foto: Thomas VermesBegeistret ordfører: Linda Beate Randal ønsker Felix H. Tschudis arbeidsplasser velkommen. Foto: Thomas Vermes

Nilsen har ikke Sør-Varangers ordfører Linda Beate Randal på sin side.

- Gruvedrifta her er et veldig stort pluss og gir et fantastisk fundament for annen virksomhet, sier hun til ABC Nyheter.

- Vi får fagkompetanse på olje, gass og annet nå som delelinjeavtalen med Russland er gått i orden, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva med miljøskadene?

- Vi i Ap har hele tida vært for å gi selskapet utslippstillatelse. Jeg syns det er veldig viktig at KLIF godtar at det må være en balanse mellom hensyn til miljø og utvikling, svarer hun.

- KLIF har fått inn veldig mange høringsuttalelser som er bekymret for miljøet. Vi ønsker at KLIF skal vurdere arbeidsplassene like tungt, sier Randal.

- Ingen grunn til feiring

- Det er ingen grunn til å feire dagens åpning. Sydvaranger Gruve har gjentatte ganger vist at de driter i miljøet. Det må bety at forurensningsmyndighetene setter ned foten når den nye utslippsøknaden skal behandles, sier derimot Ola Skaalvik Elvevold, leder i Natur og Ungdom.

Han påpeker at det tidligere i sommer ble klart at Sydvaranger Gruve har brutt utslippstillatelsen de allerede har, ved å teste og slippe ut flere nye kjemikalier som ikke er godkjente, blant annet Magnafloc og Drimax.

Denne hendelsen førte til at Natur og Ungdom sammen med Norges Naturvernforbund anmeldte selskapet for brudd på forurensingsloven.

Les også: Stenger gruve med miljøbil