«Makrellkrig» truer Islands EU-forhandlinger

Det brygger opp til «makrellkrig» mellom Island og EU. Striden truer Islands medlemskapsforhandlinger med Unionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Island beskyldes nå for å legge opp til en gjentakelse av torskekrigen på 1950- og 1970-tallet, da den britiske og islandske fiskeflåten støtte sammen.

Årsaken er at Island ensidig har vedtatt å øke årets makrellkvote til 130.000 tonn, fra et normalnivå på 2.000 tonn. Og islandske fiskere, med myndighetene i ryggen, lover å fortsette fisket.

EU-kommisjonen mener det islandske makrellfisket er uansvarlig og karakteriserer situasjonen som anarki.

Truer EU-forhandlinger

– Overfisket truer fiskebestandens fremtid. Det er vår grunnleggende bekymring, sier talsmann for Kommisjonen, Oliver Dreges.

EU ga i sommer grønt lys for å starte medlemskapsforhandlinger med Island. Men makrellfisket kan få konsekvenser for Islands EU-forhandlinger, advarer fiskerikommissær Maria Damanaki.

– Makrellfisket kan komme til å slå negativt ut i de forestående medlemskapsforhandlingene mellom EU og Island, skriver Damanaki i et brev til EUs utvidelseskommissær Stefan Fule, ifølge Reuters.

Ikke rettferdiggjøres

– Økning av kvotene kan ikke rettferdiggjøres, skriver kommissæren videre.

Islandske farvann er nå fulle av makrell etter at varmere temperaturer har ført til at makrellen svømmer lenger nord enn noen gang tidligere.

Også Færøyene driver et uansvarlig overfiske av makrell, ifølge EU. Færøyene har økt årets kvote kraftig, til 85.000 tonn.

Makrellstriden skal derfor tas opp på et møte mellom EU, Island og Færøyene i september, melder nyhetsbyrået AFP.

– Akkurat som vikingene

Skotske Struan Stevenson i EU-parlamentet sier at «Island og Færøyene oppfører seg akkurat som vikingene gjorde, men denne gangen er det makrell de plyndrer».

Stevenson tar til orde for et EU-forbud mot ilandføring av makrell og sjømatprodukter fra Island og Færøyene, noe også fiskerinæringen i EU og Norge ønsker. Norge har allerede innført forbud mot ilandføring av makrell fra Island og Færøyene.

I slutten av oktober møtes Norge, EU, Island og Færøyene til forhandlinger om neste års kvote og fordelingen av den.

Fiskeridepartementet advarer

I sommer kritiserte Fiskeridepartementet makrellfisket og så seg nødt til å minne om regelverket, som sier at islandske og færøyske fiskefartøy ikke har lov til å føre makrellfangsten sin i land i norske havner.

– Det uansvarlige fisket etter makrell som Færøyene og Island har satt i gang i et forsøk på å fiske til seg kvoteandeler, er en alvorlig trussel mot makrellbestanden, og det undergraver forvaltningssamarbeidet. Jeg ser alvorlig på situasjonen, og har drøftet saken med fiskerikommissæren i EU, sa fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap). (©NTB)

Personvernpolicy