Rekordlave fastrenter

Rentene på lån med bindingstid på fem eller ti år er rekordlave.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå er det lurt å binde renten, sier senioranalytiker Katrine Boye i Nordea Markets til Dagens Næringsliv.

Blant norske låntakere er holdningen imidlertid lunken. Bare 6,7 prosent av alle lån til lønnsmottakere her i landet har fastrente, meldte Statistisk sentralbyrå torsdag. Og andelen som velger å binde renta, er på vei nedover.

– Det er rekordlave fastrenter nå. De er lavere enn de var på det verste under finanskrisen, sier Boye til DN.

Ifølge avisen har Fokus Bank nå markedets laveste fastrente, med 3,9 prosent på fem års bindingstid og 4,42 prosent rente på ti års bindingstid. Deretter følger Nordea med henholdsvis 4,01 prosent (fem år) og 4,48 prosent (ti år), SR-Bank: 4,16 (fem år) og 4,63 (ti år), DnB NOR: 4,26 / 4,78 og Sparebank Hedmark: 4,37 / 4,89. Tallene gjelder for et lån på 2 millioner kroner med 60 prosent sikkerhet og 25 års nedbetalingstid.

Boye påpeker at renteutviklingen fremover er usikker og at man normalt vil ende opp med noe lavere rente samlet sett dersom man velger flytende rente. Denne forskjellen kan man velge å betrakte som en forsikringspremie, og Boye mener at denne premien nå fremstår som lav.

Hun sier til avisen at hun har valgt å binde halve sitt lån for en periode på fem år. (©NTB)

Personvernpolicy