– Kan bli for lite norsk gass til Europa

Her i Easington ligger mottaksanlegget for gass. Hit kommer gassen fra Ormen Lange/Nyhamna i Aukra
Her i Easington ligger mottaksanlegget for gass. Hit kommer gassen fra Ormen Lange/Nyhamna i Aukra

Hvis Shell mislykkes med sine boringer i Norskehavet, vil Norge få problemer med å levere nok gass til Europa. Det mener det statlige selskapet Gassco.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet har ansvaret for transport av norsk gass til Europa. De siste årene er det funnet gass flere steder i Nordsjøen, men funnene er små. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) og oljedirektør Bente Nyland deler bekymringen, ifølge Teknisk Ukeblad.

– Gassco peker på en reell utfordring. Hvis vi ikke gjør betydelige funn fremover, blir det problematisk å levere så mye gass til Europa som vi ønsker. Derfor har vi lagt vekt på å gi selskapene tilgang til områder som har potensial for større funn, sier Riis-Johansen.

Gro-feltet, der Shell prøveborer, er trolig mindre lovende enn ventet. Senere i høst skal selskapet bore på Dalsnuten-prospektet som regnes for å være lovende, men risikofylt. Hvis de to feltene ikke innfrir, må anslaget over Norges gassressurser nedjusteres.

– Disse boringene er viktige for utbygging av infrastruktur i Norskehavet, og dersom de ikke blir vellykket, vil vi gjøre en justering i ressursbildet på slutten av året, sier oljedirektør Bente Nyland til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Gass-krasj for Norge

Olje og gass for 500 milliarder i Lofoten og Vesterålen

Gassen rammer norske oljeverdier

Personvernpolicy