Bankene presser hverandre i kne

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Sterk konkurranse mellom bankene gjør at de tjener stadig mindre på utlån og innskudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske banker leverte rekordresultat i første halvår i år. Etter årets seks første måneder var bankenes samlede resultat på 14,7 milliarder kroner.

Les: Rekordkvartal for bankene

Det er imidlertid ikke renteinntektenes fortjeneste.

Bankene presser hverandre
Bankene tjener stadig mindre på utlån og innskudd, viser Finanstilsynets gjennomgang av halvårsregnskapene.

Bankenes netto renteinntekter i forhold til forvaltningskapitalen var første halvår 2010 på 1,53 prosent, mot 1,57 prosent i samme periode i 2009. For fem år siden lå nettorenten på 1,85 prosent.

Sterk konkurranse mellom bankene om utlån til boligformål og innskudd gjør at bankenes fortjeneste på utlån og innskudd er mindre enn før. Uroen i finansmarkedene har ført til at bankene også må betale mer for sin finansiering, påpeker Finanstilsynet i en pressemelding

Maner til moderasjon
Finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo håper bankene bruker de gode resultatene til å styrke sin finansielle stilling. Han peker på at den internasjonale finanskrisen viste viktigheten av at bankene har en solid egenkapital.

- Det er viktig at bankene bruker de gode resultatene til å styrke egenkapitalen. Det er derfor nødvendig at bankene fortsatt viser moderasjon når det gjelder å ta ut utbytte, sier Skogstad Aamo.

Utlånsvekst i bedriftsmarkedet
Bankene har vært tilbakeholdne med å låne ut penger til bedrifter de siste årene, men nå øker utlånene også til bedriftsmarkedene.

Ifølge Finanstilsynets gjennomgang av bankenes kvartalsresultater viser tallene at bankene etter en lang periode med nedgang igjen har positiv vekst i utlån til bedriftskunder. Dette bidrar, sammen med fortsatt relativt høy etterspørsel etter boliglån, til samlet vekst i utlån.

Les også:

Rekordkvartal for bankene

Bankene taper «ingenting»

Personvernpolicy