Norge på investeringstoppen

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Ikke noe sted i verden skal det investeres mer i oljesektoren de neste fire årene enn i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er konklusjonen i en ny rapport fra Rysdal Energy, skriver Offshore.no.

- Vi mener at på grunn av en raskere gjennomføringstid og typen prosjekter som skal gjennomføres med en stor underskog av mindre prosjekter, vil man frem til 2014 ha svært høye investeringer i Norge, sier Erik Holm Reise i Rysdal Energy til DN Energi.

Selskapet har skrevet rapporten for Intsok-samarbeidet til den årlige Intsok-dagen som arrangeres i forbindelse med oljemessen ONS i Stavanger.

Verdens største marked
Reise understreker at investeringene er målt i den prisen oljeselskapene betaler eksternt, altså innkjøpsnivået, uavhengig om det skjer på driftsbudsjettet eller investeringsbudsjettet.

- I tillegg er det bare offshoreinvesteringer vi har regnet på. Det betyr at investeringer i landanlegg og petrokjemiske fabrikker for eksempel i Brasil, ikke er med, sier han.

I Norge regner Rysdal Energy med at det skal brukes 118 milliarder dollar frem til 2014. Tilsvarende tall for Mexicogulfen, Brasil, britisk sokkel og Australia er henholdsvis 103, 92, 86 og 72 millioner dollar.

- Vi har verdens største plattformer, og disse lønner det seg å reparere og vedlikeholde. Dette arbeidet kombinert med prosjekter som Eldfisk 2, Ekofisk Sør, Bream, Jordbær, Draupne, Luva med flere sørger for store investeringer på norsk sokkel, sier Jarand Rystad til Offshore.no.

Brasil kommer
Mange hadde nok ventet at Brasil skulle toppe listen.

- Det er mye snakk om Brasil fordi det er viktig å være på plass der tidlig. Men det tar noen flere år før Brasil kommer opp i så store investeringer i ren oppstrøms offshorevirksomhet. Hvis man ser for tall for etter 2020 ser det annerledes ut, sier Reise til DN Energi.

Rapporten tar for seg reelle prosjekter i de 15 viktigste markedene for norsk leverandørindustri i den kommende fireårsperioden. På lengre sikt oppfatter norsk leverandørindustri Brasil som det viktigste markedet å være i.

Les også:
Slik stoppet de oljelekkasjen
Finanskonkurs havner i retten
De heteste bransjene
«Alle» vil ha mobil betaling

Personvernpolicy