- Vi overinvesterer i bolig

IVRER FOR BOLIGSKATT: Sentralbanksjef Svein Gjedrem vil fjerne subsidieringen av norske boligeiere. Selv er han i gruppen som tjener på dagens ordning (foto: Colourbox).
IVRER FOR BOLIGSKATT: Sentralbanksjef Svein Gjedrem vil fjerne subsidieringen av norske boligeiere. Selv er han i gruppen som tjener på dagens ordning (foto: Colourbox).

Derfor vil sentralbanksjef Svein Gjedrem øke boligskatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fra et samfunnsøkonomisk perspektiv overinvesterer den øvre middelklassen i bolig. Folk har bolig som de bor i til daglig, de har bolig på fjellet, de har bolig ved sjøen og kanskje en leilighet i Nice, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Gjedrem har ved en rekke anledninger gått ut mot det han mener er subsidiering av norske boligeiere. Mandag var det en student ved Universitetet i Oslo som ga han anledning til å ta opp problemstillingen igjen.

- Jeg kunne holdt på i en time, sa Gjedrem da han til slutt rundet av svaret sitt til studenten.

Gjedrem var invitert til Universitetet i Oslo for å holde årets Schweigaardforelesning for ferske samfunnsøkonomistudenter.

Les også: - Vi må regne med problemer

Subsidier
Etter at den såkalte fordelsbeskatningen på bolig ble fjernet i 2004, har skattesystemet ført til en subsidiering av norske boligeiere, mener sentralbanksjefen. I dag får man fradrag for renteutgiftene på boliglånet, men ingen skatt på fordelen av å eie egen bolig.

- Det betyr at jo mer en låner, dess større subsidier får en, sier Gjedrem.

Han viser til at både finanskrisen og boligkrisen her hjemme på slutten av 1980-tallet var preget av at mange lånte alt for mye. Boligprisene steg kraftig før det plutselig ble bråstopp.

- Vi har et strukturelt problem i mange økonomier knyttet til for høy opplåning og boligpriser som løper av gårde, mener sentralbanksjefen.

Bobletendenser
Han mener vi her hjemme så konturene av en boligboble med sterkt opplånte formuer i husholdningene i årene 2006 og 2007.

- Vårt anliggende er at det skaper problemer i den økonomiske politikken, og særlig problemer for pengepolitikken.

- Vi skulle gjerne hatt en høyere rente, for å dempe den innenlandske oppgangen, sier Gjedrem.

Han peker på at en høyere rente imidlertid ville ført til at kronekursen styrket seg, noe som ville hatt en negativ innvirkning på norske bedrifter.

Han tror dessuten at skatt på bolig vil gi en gevinst i form av en mer effektiv økonomi.

- Øker man boligskatten eller eiendomsskatten og brukte provenyet til å redusere andre skatter, for eksempel marginalskatt på arbeid, så vil vi kunne få en vesentlig mer effektiv økonomi, mener sentralbanksjefen.

Les også: - Boligprisene skal ned neste år

abcpenger.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne
Så mye dyrere blir lånet

Høyere inngangsbillett
Gjedrem peker også på at subsidieringen først og fremst gavner de som har vært i boligmarkedet en stund.

- Det er en fordel for sånne som meg, som ikke har større behov for den boligen jeg har nå. Snarere tvert imot. Vi får høyere priser på den boligen vi har, mens inngangsbilletten for de som er nye i boligmarkedet blir høyere, sier sentralbanksjefen.

Les også:

- Forklar deg, Gjedrem!

- Gjedrem angrer på boblemas

Gjedrem ønsker «strengere» boliglån

Personvernpolicy