Iransk atomkraftverk i gang

Fotografer og reportere samler seg utenfor atomkraftverket i Iran i går. Atomkraftverket ble lørdag åpnet. Foto: Abedin Taherkenareh/Epa.
Fotografer og reportere samler seg utenfor atomkraftverket i Iran i går. Atomkraftverket ble lørdag åpnet. Foto: Abedin Taherkenareh/Epa.

Iran har startet opp landets første atomkraftverk i Bushehr, melder iranske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en høytidelig åpningsseremoni ved sjutiden lørdag morgen begynte iranske og russiske atomteknikere å sette inn brenselsstaver av uran i kjernekraftverket.

Les også: Iran åpner russiskbygd atomkraftverk

Iransk fjernsyn viste bilder av Irans atomsjef Ali Akbar Salehi og hans russiske kollega som inspiserte brenselsstavene.

– Dette er en stor dag. Begynnelsen på den første fasen av oppstartingen har funnet sted, sa talsmann Sergej Novikov for det statlige russiske atomenergiselskapet Rosatom. Russland har hjulpet Iran med å ferdigstille kraftverket.

Representanter for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) overvar prosessen, ifølge en uttalelse fra Irans atomenergiorganisasjon.

Lørdagens åpning er en stor seier for det iranske prestestyret som ønsker å vise både utlandet og sin egen befolkning hva landet er stand til å utrette til tross for internasjonale sanksjoner og stor skepsis i USA, Israel og EU.

Det har tatt over 30 år å bygge atomkraftverket i Bushehr. Nå vil det komme gradvis i gang og skal etter planen nå sin maksimumskapasitet på 1.000 megawatt innen seks-sju måneder.

Ifølge eksperter vil atomkraftverket ikke bringe Iran nærmere å kunne produsere en atombombe, siden det er Russland som sørger for det anrikede uranet som trengs i brenselsstavene til kraftverket, og som også tar hånd om brukte brenselsstaver, skriver Reuters. (©NTB)

Les også: Obama satser på atomkraft

Krever at Iran viser vilje i praksis

Ny vår for atomkraft

Frankrike krever svar om atombrensel

Les kommentaren: Kan vi ta sjansen på Iran?

Personvernpolicy