Storberget: – Ikke aktuelt med politi-hijab

Justisminister Knut Storberget vil ikke snu i hijab-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Justisminister Knut Storberget vil ikke snu i hijab-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier det ikke er aktuelt å snu i hijab-saken, slik Likestillings- og diskrimineringsnemnda mener han bør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvannet år etter at diskusjonen om religiøse hodeplagg hos offentlige tjenestefolk startet, er saken ferdig behandlet i nemnda.

Medlemmene kom fram til at forbudet er i strid med diskrimineringsloven og likestillingsloven.

– Mitt svar er veldig kort: Vår avgjørelse ligger fast. Vi har hatt en grundig politisk og juridisk vurdering, og det er ikke aktuelt å endre politiets reglement, sier Storberget til NTB.

Grundig

Selv om saken altså har gått igjennom to instanser som har kommet til samme konklusjon, velger Justisdepartementet å fastholde sin beslutning.

– Det har vært en grundig juridisk gjennomgang både hos oss og i de to instansene. Vi må bare leve med at vi har kommet til to forskjellige resultater, sier Storberget.

I sin uttalelse slo nemnda fast at selve begrunnelsen for å forby hijab i politiet, som er at uniformen skal uttrykke nøytralitet og likhet, i seg selv er en saklig begrunnelse.

Det holder likevel ikke, mener nemnda. Justisdepartementet har nemlig ikke klart å begrunne godt nok hvorfor et forbud er nødvendig «for å opprettholde tilliten til norsk politis nøytralitet, eller for å opprettholde ro og orden».

Neppe debatt

Knut Storberget tviler på at debatten vil blusse opp igjen på nytt av den grunn.

– Nå har vi hatt mange runder om dette, og jeg tror den politiske debatten er i ferd med å ebbe ut. Det er enighet om dette i de fleste partier, også i Arbeiderpartiet, er mitt klare inntrykk, sier han.


Personvernpolicy