– Hijabforbud i politiet bryter med loven

Svensk politi har siden 2006 hatt rett til å bruke religiøse hodeplagg til uniformen. Likestillingsforbundet i Norge har konkludert med at et forbud mot hijab er et brudd på likestillingsloven. (Arkivfoto: Fredrik Sandberg / SCANPIX)
Svensk politi har siden 2006 hatt rett til å bruke religiøse hodeplagg til uniformen. Likestillingsforbundet i Norge har konkludert med at et forbud mot hijab er et brudd på likestillingsloven. (Arkivfoto: Fredrik Sandberg / SCANPIX)

Forbud mot bruk av hijab til politiuniform er brudd på diskrimineringsloven, mener Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er blitt behandlet av nemnda etter at likestillings- og diskrimineringsombudet ikke fikk gjennomslag for en tilsvarende konklusjon i januar i år. I en enstemmig uttalelse heter det at forbudet er i strid med diskrimineringsloven og likestillingsloven.

Justisdepartementet holdt den gang fast på at personlige og private effekter ikke skal kombineres med politiuniform, selv om likestillingsombud Sunniva Ørstadvik konkluderte med at forbudet brøt med loven.

Ikke godt nok

Likestillings- og diskrimineringsnemnda uttaler nå at selve begrunnelsen for å forby hijab i politiet, som er at uniformen skal uttrykke nøytralitet og likhet, i seg selv er en saklig begrunnelse.

Les mer: Greit med hijab og samekofte i domstolene

Det holder likevel ikke, mener nemnda. Justisdepartementet har nemlig ikke klart å begrunne godt nok hvorfor et forbud er nødvendig «for å opprettholde tilliten til norsk politis nøytralitet, eller for å opprettholde ro og orden».

Prestisje

Likestillings- og diskrimineringsombud Ørstadvik sier at hun er «svært fornøyd» med uttalelsen fra nemnda, som kommer etter halvannet års hijabdiskusjon her i landet. Saken begynte med at en ung kvinne som søkte Politihøgskolen, ytret ønske om å bruke hijab.

– Dette vil få stor betydning når det gjelder fritt yrkesvalg for personer som uttrykker sin religion gjennom hodeplagg, sier Ørstavik.

Hun sier at Justisdepartementet nå må legge prestisjen til side og endre uniformsreglementet slik at religiøse hodeplagg blir tillatt.

– Jeg regner jo med at departementet vil følge lovverket som Stortinget har vedtatt. Når to instanser har kommet til samme konklusjon, har de i alle fall jussen på sin side, sier Ørstavik til NTB.

Justisdepartementet hadde fredag formiddag foreløpig ikke kommentert saken. (©NTB)

Les også: Sparket for å gå med burka

SV vil ikke forby hijab på skolen

Forbyr caps og lue - hijab er lov

Byråd vil stanse sporveishijab

Rektor i Bergen vil ha hijab-forbud

- Utstillingsdukker uten hijab forbudt

Beklager at hijab-melding ikke ble trukket før

- Storberget legger fram hijab-svar i dag

- Mislykket hijab-kompromiss ga pressemeldingrot

Les også kommentarene: Vår nakne tildekning

Forandring fryder og forferder

Personvernpolicy