Shahid Rasool blir løslatt i Brasil

I Norge er Rasool tiltalt for drap, drapsforsøk, ulovlig våpenbesittelse og trygdesvindel. Nå har brasiliansk høyesterett bestemt at Shahid Rasool skal løslates fra fengselet i den brasilianske feriebyen Natal der han har sittet i varetekt siden 2007. Foto: Politiet / Ole Peder Giæver.
I Norge er Rasool tiltalt for drap, drapsforsøk, ulovlig våpenbesittelse og trygdesvindel. Nå har brasiliansk høyesterett bestemt at Shahid Rasool skal løslates fra fengselet i den brasilianske feriebyen Natal der han har sittet i varetekt siden 2007. Foto: Politiet / Ole Peder Giæver.

Brasiliansk høyesterett har bestemt at Shahid Rasool skal løslates fra fengselet der han har sittet i varetekt siden 2007.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO de JANEIRO (ABC Nyheter): Det opplyser dommer Cezar Peluso i en pressemelding som ble sendt ut onsdag.

Avgjørelsen ble ifølge pressemeldingen tatt etter at norske myndigheter frafalt kravet om å få Rasool utlevert til Norge.

I Norge er Rasool tiltalt for drap, drapsforsøk, ulovlig våpenbesittelse og trygdesvindel. I mars i år ble fem av brødrene hans dømt for brudd på straffelovens paragraf 60a, den såkalte mafiaparagrafen, i Borgarting lagmannsrett.

Alle de fem ble også dømt for grovt heleri, og enkelte også for utpressing og trygdesvindel, og de fikk fra ni måneder til fem og et halvt års fengsel.

Les også: Alle tiltalte i Rasool-familien dømt i lagmannsretten


Høyesterettsdommer Cezar Peluso har også arkivert utleveringskravet fra Norge. Årsaken er ifølge dommeren at norske myndigheter har frafalt kravet

UD bekrefter

Utenriksdepartementets pressevakt, Frode Overland Andersen, sier til ABC Nyheter at de har hørt om beslutningen om å løslate Rasool.

- Vi kan bekrefte at vi kjenner til avgjørelsen, men utover det ønsker vi ikke å kommentere saken, sier Overland Andersen til ABC Nyheter torsdag kveld.

Brasiliansk høyesterett fikk ifølge pressemeldingen beskjed om dette via diplomatiske kanaler, og det var Brasil justisminister Luiz Paulo Barreto som kommuniserte frafallelsen til Høyesterett, i form av et vedlegg til saksdokumentene.

I vedlegget opplyser justisministeren at Rasool fortsatt må svare for lovbrudd på brasiliansk jord. Rasool er siktet for hvitvasking av penger i en føderal domstol i Natal i Rio Grande do Norte, der han også ble pågrepet med falskt pass i 2007.

Trøbbel i Paradis

Flere andre nordmenn ble pågrepet i mai samme år da føderalt politi aksjonerte mot en rekke norske eiendomsinvestorer og forretningsmenn i Natal . Rasool, som allerede satt fengslet, ble også trukket inn i denne saken.

Ti brasilianere og 21 nordmenn ble anklaget i det som fikk navnet Operajson Paradis, men ikke alle for like alvorlige forhold. Hovedanklagene dreier seg om hvitvasking av penger, skatteunndragelser og forfalsking av dokumenter.

Fem av Rasool-brødrene, alle sentrale i den beryktede B-gjengen i Oslo, seks norske forretningsmenn og to brasilianske samarbeidspartnere skal ha vært sentralt plassert i Natal-nettverket.

Tre nordmenn og to brasilianere ble i mars i fjor dømt til strenge fengselsstraffer i Brasil. Alle tre ble kjent skyldige i hvitvasking av penger, skatteunndragelse og for å ha drevet organisert kriminalitet.

Ifølge dommen hadde de tre tette forbindelser med Rasool-familien.

Tre brasilianske statsborgere ble også dømt i den første av til sammen fire pågående rettslige prosesser.

Ingen grunn til forlenget varetekt

Dommer Peluso viser til en tilsvarende sak der høyesterett også arkiverte saken og satt fri en person som hadde sittet i varetekt i påvente av utlevering, fordi den utenlandske staten hadde frafalt utleveringskravet.

Derfor mente dommeren at heller ikke i Rasools sak var det noen grunn til å holde ham i varetekt.

Les også: Rasool-bror må fortsatt sitte fengslet i Brasil

Les hele pressemeldingen på Høyesteretts nettsider

Personvernpolicy