Ryddesjau i Midelfart-selskap

Celina Midelfart er storaksjonær i Midelfart Sonesson (foto: Scanpix).
Celina Midelfart er storaksjonær i Midelfart Sonesson (foto: Scanpix).

Helseimperiet Midelfart Sonesson går fra skuffelse til skuffelse i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november 2006 solgte Celina Midelfart, hennes storesøster Hermine og deres stemor Tove Kvammen Midelfart familieselskapet til svenske Wilh. Sonesson for 425 millioner kroner. Som en del av salgsavtalen kjøpte familien 27,1 prosent av det som nå heter Midelfart Sonesson.

Familien betalte 60 millioner for aksjene i Wilh. Sonesson AB, og i dag eier Midelfart Holding 23 prosent av aksjene i det børsnoterte selskapet.

Les mer her: Selger Midelfart ut av Norge

Nedskrivninger på 184 millioner
Helt siden fusjonen for snart fire år siden har selskapet, og spesielt den norske delen, slitt med lønnsomheten.

I dag tar selskapet en goodwillnedskrivning knyttet til den norske delen av virksomheten på 110 millioner svenske kroner.

- Tidligere har vi nedskrevet 74 millioner knyttet til den norske virksomheten. Totalt har vi dermed tatt nedskrivninger på 184 millioner svenske kroner siden oppkjøpet. Men vi har tro på vi kan få til sterk og lønnsom drift også i Norge i fremtiden, sier konsernsjef Peter Åsberg i Midelfart Sonesson til DN.no.

- Nedskrivningene er jo tatt for å sikre et bedre utgangspunkt, legger han til.

I dag presenterte Midelfart Sonesson sitt halvårsregnskap for 2010. Resultatet havnet på 4 millioner før, og minus 90 millioner svenske kroner etter, poster av engangskarakter. Periodens resultat endte på minus 85 millioner kroner.

Svakt i Norge
Og det er den norske delen av selskapet som tynger mest:

- Den svake resultatutviklingen innen forretningsområdet Norge fortsatte, sier Peter Åsberg.

- Hvor fornøyd er dere egentlig med dette oppkjøpet?

- Vi er mest fokusert på hvordan vi kan utvikle selskapet til å bli lønnsomt, og det skal vi klare - det er jeg sikker på! Den norske delen var godt lønnsom både i 2008 og 2009, men hittil i år har det ikke gått så bra. Det skal vi rette på nå, sier Åsberg.

Kutter kostnader i fleng
Midelfart Sonesson har jobbet hardt for å snu den tapsbringende norske virksomheten, og er i gang med et omfattende restrukturingsprogram for å få ned kostnadene. Dette programmet innebærer blant annet kutt i personale, økt fokus på kjernevirksomhet og avvikling av ulønnsomme salgsoppdrag.

- Vi ser allerede mange positive tegn som følge av denne prosessen, ikke minst har vi underskrevet to nye oppdragsavtaler som har en beregnet total nettoomsetning på 60 millioner per år, opplyser konsernsjefen til DN.no.

Aksjen faller rundt ti prosent på Stockholmsbørsen onsdag.

Les også:
Jeg er drittlei gjelden

Toppjobb hos far
- Så nisjepreget at de nisjet seg bort

Personvernpolicy