SAS betaler tilbake vel 30.000 askebilletter

Flyene sto på rad og rekke i verkstedhangaren til SAS Tech da flytrafikken til og fra Oslo Lufthavn ble kansellert på grunn av asken fra vulknautbruddet på Island. Foto: Erlend Aas/Scanpix og AFP.
Flyene sto på rad og rekke i verkstedhangaren til SAS Tech da flytrafikken til og fra Oslo Lufthavn ble kansellert på grunn av asken fra vulknautbruddet på Island. Foto: Erlend Aas/Scanpix og AFP.

SAS-konsernet sender i disse dager en pengehilsen til vel 25.000 kunder som ble rammet av askeskyen tidligere i år. Og ytterligere 5.000 venter på å få sine krav behandlet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erstatningen er fra de aprildagene da Europa gikk i stå, og nordmenn, dansker, svensker og andre satt askefast med flybilletter som ikke kunne brukes.

Men det er ikke bare flybilletter SAS refunderer. Pressesjef i SAS Danmark, Mikkel Thrane, sier til det danske nyhetsbyrået Newspaq at vel 4.000 reisende som strandet ute i verden, også får refundert for hotell og mat.

Erstatningene beløper seg totalt til vel 185 millioner av de vel 700 millioner svenske kroner som SAS tapte på grunn av den islandske vulkanen, går det fram av halvårsregnskapet som flyselskapet presenterte onsdag.

Lavpriskampanje

SAS lanserte onsdag selskapets største lavpriskampanje noensinne. Én million billigbilletter skal spres ut over markedet, ifølge avtroppende konsernsjef Mats Jansson, for å bidra til økt kapasitetsutnyttelse og til at flere blir oppmerksomme på flyselskapets varemerke samt de reiseprodukter som tilbys.

– Økende tilfredshet viser at satsing på service og enkle og attraktive priser gir resultater, sier Jansson. Han er meget tilfreds med prognosene for resten av året: Økende trafikk i Economy Extra og på Business, rekordaktig belegg på de interkontinentale rutene og en trafikkøkning på minst 4 til 6 prosent.

– Dette bidrar til den plattform vi behøver for lønnsom trafikkvekst. Vi gjeninnsetter et langdistansefly for å øke avgangene til Asia og USA, og i Skandinavia øker vi kapasiteten mellom de tre hovedstedene, sier Jansson.

Overskudd i 2. kvartal

Flyselskapet fikk et resultat før skatt på minus 600 millioner svenske kroner i annet kvartal. Asken fra Island har påvirket resultatet negativt med rundt 700 millioner kroner. Justert for askeskyens effekter gikk derfor SAS med overskudd i annet kvartal 2010, sier konsernsjef Mats Jansson.

Tapet på 600 millioner svenske kroner er mindre enn analytikere på forhånd hadde ventet. Det er også redusert sammenlignet med annet kvartal i fjor, da SAS gikk med 1.039 millioner svenske kroner i minus.

Omsetningen har sunket til 9.979 millioner svenske kroner fra 12.223 millioner i annet kvartal i fjor, viser kvartalsrapporten. Samtidig har antall passasjerer gått ned med 8,3 prosent til 6,3 millioner.

Resultat før skatt for første halvår samlet sett er minus 1.572 millioner svenske kroner, mot minus 2.018 millioner i første halvår i fjor. (©NTB)

Les mer om vulkanutbruddet:

Vulkanfrimerker - med aske!

Askeskyen kostet 5 milliarder dollar

Islands hovedflyplass holdes stengt fredag

Se lavaspruten

Personvernpolicy