Fredriksen flagger hele flåten ut fra Norge

Skipsreder John Fredriksen fortsetter å flagge ut fra Norge. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
Skipsreder John Fredriksen fortsetter å flagge ut fra Norge. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .

Tidligere i år overtalte næringsminister Trond Giske tankreder John Fredriksen til å flagge hjem skip. Nå flytter Norges rikeste mann i stedet fem skip ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utskrifter fra skipsregisteret Nis-Nor viser at flåten som har seilt under norsk flagg, nå er flyttet ut av landet. Det dreier seg om fem skip som ble flagget fra Norge til Marshall Islands i løpet av sommeren, melder TV 2.

Fredriksen bekrefter utflaggingen overfor kanalen, men vil ikke å si hvorfor han nå tar hele flåten ut av landet.

Næringsminister Trond Giske (Ap) vet heller ikke hvorfor Fredriksen nå snur. Utflaggingen skjer få måneder etter at Giske fikk overtalt Fredriksen til å flagge hjem fire skip.

Skuffet

– Vi var veldig glade da Fredriksen sa at han ville flagge skip hjem. Det er da også tilsvarende skuffende at han nå ombestemmer seg, sier næringsminister Giske.

Han avviser at regjeringen har sviktet John Fredriksen ved å gi ham for dårlige rammebetingelser.

– Nei, vi mener at NIS-registeret er attraktivt både for Fredriksen og andre, minst like attraktivt som da Fredriksen valgte å flagge båtene inn i NIS. Så regjeringen har holdt stø kurs, sier Giske.

– Mageplask

Opposisjonen tar imot nyheten med oppgitthet.

– Jeg setter store spørsmålstegn ved hva som ligger bak dette, men den som står igjen med æren i dårlig behold, er næringsminister Trond Giske. Han fronter én ting i media, så skjer det noe helt annet, og da blir det helt stille. Her må man jo bare si at Giske har gjort et gedigent mageplask, sier 2. nestleder i Stortingets næringskomité, Harald Tom Nesvik (Frp).

1. nestleder i samme komité, Svein Flåtten (H), er ikke mindre kritisk.

– Det som næringsministeren tidligere i år presenterte som en stor nyhet om å flagge båter hjem, det fremtrer i ettertid som pinlig og kanskje litt komisk, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy