Farlig kamskjellgift kan gi hukommelsestap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet har oppdaget den farlige algegiften ASP i kamskjell fra Trøndelag. Giften kan blant annet føre til permanent hukommelsestap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanligvis er det trygt å spise kamskjell i Norge, siden det er sjelden man finner algegifter i skjellene, skriver nettstedet Kyst.no.

Nå har imidlertid Mattilsynet funnet den farlige algegiften ASP i kamskjell i Trøndelag. Forgiftning av ASP (Amnesic Shellfish Poisoning) kan gjøre at man blir forvirret, får nedsatt orienteringsevne og irreversibel nerveskade i form av hukommelsestap.

– Man kan finne algetoksiner i alle skjell, men det er første gangen dette algetoksinet går over grenseverdiene i kamskjell, sier seniorinspektør Merete Hestdal i Mattilsynets distriktskontor i Trondheim og Orkdal.

Mattilsynet anbefaler nå fritidsdykkere å være svært forsiktige med å plukke kamskjell langs Trøndelagskysten for å spise dem.

Alle skjell som selges til restauranter og butikker må kontrolleres for å sikre forbrukerne at de er fri for gift. Det skal derfor være trygt å kjøpe skjell i butikken eller på restaurant, sier Hestdal.