WTO går i strupen på EU

Praten på europas største messe for forbrukerelektronikk, IFA, domineres av 3D-tv (foto: Scanpix).
Praten på europas største messe for forbrukerelektronikk, IFA, domineres av 3D-tv (foto: Scanpix).

Verdens handelsorganisasjon har sett seg lei av at EU lar medlemslandene legge på toll på teknovarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk avgjørelse har WTO kommet til at EU-landene må slutte å ilegge toll på teknologivarer som kabel-modem, flate pc-skjermer og multifunksjonsskrivere, skriver Wall Street Journal.

Store produsenter i USA, Japan og Taiwan har ment at de nevnte produktgruppene er å regne som høyteknologiprodukter, og at de derfor er beskyttet mot toll gjennom Information Technology Agreement (ITA) som ble signert i 1996.

Dette har EU bestridt og deres argument har vært at produktgruppene mer er å anse som «gammeldagse» forbruksprodukter, snarere enn høyteknologi.

Milliarder
Det er langt fra småpenger striden har dreid seg om. I følge teknologiindustrien kreves det årlig urettmessig inn rundt 30 milliarder kroner i toll på verdensbasis.

I EU har tollen på de omstridte varene ligget på mellom seks og 14 prosent, og i 2007 skal EUs import av produkter innenfor de tre kategoriene ha hatt en verdi på totalt 66 milliarder kroner i følge bransjeorganisasjonen ITIC.

Kan straffe EU
Om ikke EU retter seg etter WTOs beslutning kan USA, Japan og Taiwan innføre straffetoll på varer laget i EU-landene, inkludert biler, farmaseutiske produkter og ost til en verdi tilsvarende det WTO nå har besluttet er ulovlig innkrevet.

Avgjørelsen fra Verdens handelsorganisasjon regnes som en stor seier for teknologiprodusentene i de tre landene som hadde bragt saken inn for handelspolitiet.

USA, Japan og Taiwan som i en årrekke har jobbet for at EU skal redusere sine tollavgifter. Storprodusenter som Hewlett-Packard, Dell og Canon har alle drevet lobbyvirksomhet overfor EU for å få åpnet opp tollbarrierene.

Amerikanske myndigheter mente at EU ved sin toll hindret teknologisk innovasjon.

- Dette er en viktig seier for amerikanske teknologiprodusenter og arbeidere, sier Ron Kirk som er amerikansk handelsattache.

Har 60 dager
EU må i løpet av 60 dager slutte å kreve inn tollen, alternativt kan de anke saken. Men ettersom EU-landene seg i mellom ikke er enige om hvilken politikk de skal føre når det gjelder teknologi-toll, er det ikke gitt at avgjørelsen blir anket, skriver den amerikanske avisen. Det som er sikkert er at EU ønsker en fullstendig gjennomgang av hele ITA-avtalen.

Les også:
USA og EU krangler om teknohandel
Fare for toll på flatskjermer

Murdoch starter nettavis

Personvernpolicy