– Vurderer å droppe Hardanger-utvalg

Statsminister Jens Stoltenberg avviser at noen har grunn til å føle seg lurt. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)
Statsminister Jens Stoltenberg avviser at noen har grunn til å føle seg lurt. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)

Olje- og energidepartementet ønsker trolig ikke at et eksternt utvalg skal konkludere i Hardanger-saken. I stedet vil departementet bestille fagrapporter som de selv skal gjennomgå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden om kraftlinja:

Statnett søkte 1. juni 2006 konsesjon for å strekke en ny kraflinje fra Sima til Samnanger, som ledd i å bedre strømforsyningen til Vestlandet.

30. mai ga Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) konsesjon til utbyggingen som er svært omstridt fordi kraftledningene vil gå gjennom naturperler i Hardanger.

10. desember 2008 ble konsesjonen klaget inn for Olje- og energidepartementet.

Etter en omfattende saksbehandling ga departementet klarsignal for strekket, mens motstanderne kjemper for å få lagt mest mulig i kabel.

Dette har utløst en svært vanskelig politisk strid for regjeringen, der SV er imot, mens Ap og Sp har gått inn for luftledning.

10. august besluttet regjeringen et kompromiss: De vil få en uavhengig utredning av sjøkabel-alternativet og snakke med kommunene om detaljløsninger som kan gi mer skånsom gjennomføring av linja. Arbeidet med kraftlinja starter likevel på den strekningen som uansett skal gå i lufta.

Les om Sima-Samnanger-ledningen hos Olje og energidepartementet.

Les om Sima-Samnanger-ledningen hos folkeaksjonen Bevar Hardanger.

Ifølge NRK skal en slik løsning også være foretrukket ved Statsministerens kontor.

Dermed kan det bli aktuelt at Olje- og energidepartementet innhenter delrapporter fra ulike forskermiljøer, men at de ikke vil få råd om konklusjon.

– Ikke avgjørende

– Det vi har sagt, er at det skal være en gjennomgang av eksterne eksperter. Om det blir én rapport fra ett utvalg eller flere rapporter fra flere eksterne miljøer, det kan vel ikke være avgjørende, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NRK.

Han tror det viktigste nå er at det er åpenhet rundt prosessen

– Det skal selvsagt være full offentlighet, og det skal være eksterne uavhengige fagmiljøer. Vi er opptatt av å gjøre dette i dialog med ordførerne på Vestlandet, sier han.

Regjeringen skal være opptatt av at Statnett skal være involvert i arbeidet, og at gjennomgangen forankres hos eksperter på Vestlandet.

Føler seg lurt

Fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg (KrF) i Hordaland føler seg lurt.

– Det er helt annerledes med et utvalg der fagfolk fra ulike miljøer kommer sammen og får drøftet de ulike problemstillingene, sier Nyborg.

Hun mener det var nettopp et uavhengig ekspertutvalg som ble lovet ordførerne under møtet på Statsministerens kontor forrige uke.

– Da vi gikk fra hverandre på det møtet, tror jeg ingen var i tvil om det. Det ble presisert mange ganger av statsministeren, sier fylkesordføreren.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) skal etter planen legge fram en endelig beslutning for den videre prosessen denne uken. (©NTB)

Personvernpolicy