Tidenes dyreste husleier på Oslo Vest

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

... og prisen skal videre opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligkalkulatorer

Eie eller leie kalkulator
Kalkulatoren regner ut lønnsomheten av å eie kontra leie. Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie er som oftest et spørsmål om tid. Blant annet favoriserer skattereglene det å eie.

Leieprisforventning
Her kan du se hvilke faktorer som påvirker leiefastsettelsen på lang sikt.

Dette tjener du på boligen din
Hvis du er lenge i boligmarkedet, er det også sannsynlig at du vil opparbeide deg en stor boligformue. Her får du et anslag på hvor stor boligformue du opparbeider deg, med realistiske forutsetninger.

Boligprisutvikling
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på. Grunnlaget er gjennomsnittet for året.

Boligprisutvikling alle boliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling eneboliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligutvikling leligheter
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Utleiefinaniering
Kalkulatoren gir deg svaret på hvor mye skattefritt utleie i egen bolig dekker av lånekostnadene.

Leieprisene i Oslo steg hele 3,7 prosent fra første til andre kvartal i år, og har dermed steget fem måneder på rad. De månedlige leieprisene ligger 6,4 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Det viser leieprisstatistikk for Oslo utarbeidet av Opinion for Boligbygg Oslo KF med data fra Finn.no.

- Leieprisen og boligtilbudet har nå korrigert seg tilbake til et nivå som var før finanskrisen. Fortsetter denne trenden, er det god grunn til å anta at veksten for hele 2010 blir på rundt seks prosent sammenlignet med 2009, sier markedsdirektør John Danielsen i Boligbygg Oslo KF.

Les også: Knalltøft leiemarked
- Markedet er helt sprengt

Rekorddyrt på vestkanten
Det koster nå i snitt 10.547 kroner å leie en bolig i Oslo.

Prissonen Sentrum Vest, som inkluderer St. Hanshaugen og Frogner har nå de høyeste leieprisene noensinne med et gjennomsnitt på 11.500 kroner.

- Økningen kommer i et marked med stigende tilbud, noe som underbygger inntrykket av et sterkt leiemarked, konkluderer rapporten.

Leiligheter som ble leid ut igjen i andre kvartal hadde 6,4 prosent høyere leie enn samme leilighet i forrige leieforhold.

Samlet tilbud av leiligheter i Oslo fortsatt økningen, og er nå tilbake på nivået fra før finanskrisen. Det ble annonsert 4.544 leiligheter på Finn.no i andre kvartal mot 4.176 i første kvartal i år.

abcpenger.no/kalkulator: Sjekk her om det lønner seg å eie eller leie

Rapporten peker på flere faktorer som vil drive leieprisene videre opp:

- Høy nettotilflytting til Oslo som øker etterspørselen

- Utleiere forventer en økning i leieprisen

- Mulig renteoppgang vil øke kostnadene ved å eie bolig

- Hittil i år sank boligtilbudet sammenlignet med 2009

- Lav bygging av nye boliger demper tilbudet

Utleierne som er spurt i undersøkelsen forventer hovedsakelig økte leieprisen. Dette synet deles av Opinion, som har utarbeidet rapporten. Analytikerne forventer at leieprisene skal fortsette opp ut året, og inn i 2011.

Les: Boliglånsrenten under 5% til 2017

Små leiligheter stiger mestDet er en tendens til noe sterkere økning i leien for hybler og små leiligheter.

Markedsleien for hybler og ett-romsleiligheter har økt med henholdsvis åtte og ni prosent sammenliknet med andre kvartal i fjor. Mens markedsleien for fem-roms leiligheter gikk ned med en prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Færre leieforhold kan gi større svingninger i statistikken for fem-roms.

Les også:
Slik hjelper du barna inn i boligmarkedet
Boligmarkedets «magiske» grense

Personvernpolicy