Svindlet kort for 374.000 kroner på åtte timer

Svindlere tappet intetanende kunders kort i en minibank i Oslo- og lurte til seg minst 374.000 kroner i løpet av åtte timer. Skimmerne er for alvor tilbake igjen i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om kortsvindel i Norge

* I 2009 tapte norske banker 215 millioner kroner på kortsvindel. Skimming inngår i dette tallet.

* Selv om kortene skimmes i Norge, foregår som regel tappingen i utlandet.

* De som blir pågrepet for skimming, er i stor grad østeuropeere.

* Politiet har grunn til å tro at noe av skimmingutstyret lages i Bulgaria.

* I 2006 registrerte politiet på landsbasis 312 tilfeller av tyveri fra minibank, der skimming er en av de vanligste fremgangsmåtene.

* I 2009 var tallet økt til 1.797 tilfeller. I første halvår i år er det registrert rundt 1.000 tilfeller.

* Sør-Norge er skimmernes hovedmål. I Nord-Norge har det så langt vært få tilfeller.

Kilde: Bankenes Standardiseringskontor/Politiet (©NTB)

– Siden i vår har vi hatt rundt 20 tilfeller i Oslo, fordelt på ti minibanker. I tillegg har flere forsøk blitt avverget, sier Janne Stømner, leder for etterforskningsavsnittet ved Sentrum politistasjon i Oslo, der de har opprettet en egen gruppe som arbeider med skimming.

Som regel tappes rundt 8-10.000 kroner fra hvert kort, og det blir det fort penger av når kortene blir mange. 3. juli slo svindlerne til mot en minibank i Nordre gate på Grünerløkka i Oslo. Skimmingutstyret, som både leser av kortet og fanger opp kundens kortkode ved hjelp av et lite kamera, var festet på minibanken i åtte timer midt på lyse dagen. I løpet av de åtte timene lyktes det svindlerne å tappe kortkundene for minst 374.000 kroner.

Slår til om sommeren

Fenomenet tok av i Norge i 2005-2006, men etter at bankene kom med mottiltak, flatet økningen ut. Men nå er skimmerne tilbake for fullt. Og teknologien de bruker er blitt langt bedre.

– Det kan se ut til at de kriminelle har funnet en måte å komme rundt antiskimmingsutstyret som ble montert i 2006, sier daglig leder i Bankenes Standardiseringskontor (BSK), Knut Kvalheim. BSK er finansiert av norske banker, og setter sikkerhetskrav til de ulike delene i det norske kortsystemet.

Oslo er ikke det eneste stedet der svindlerne har slått til denne sommeren. Bergen, Arendal og Kristiansand er blant byene der forbryterne har rigget minibankene med avleserutstyr.

– Ofte er skimming knyttet opp mot perioder med mye handel, som om sommeren og ved juletider, sier Ronny Aateigen Andersen, politibetjent i økonomiavsnittet i Agder politidistrikt, til NTB.

Butikkterminaler

Og forbryterne angriper ikke bare minibankene. I fjor var det flere tilfeller der kunder som betalte med kort i butikkterminal, ble tappet for penger, blant annet i en Joker-butikk i Oslo.

Betalingsterminalsvindelen begynner gjerne med at forbryterne stjeler en terminal i en butikk.

– Vi har videobilder som viser at dette kan skje midt på dagen, i en tom kasse, mens betjeningen er opptatt med å ekspedere, sier Stømner.

Deretter påmonteres utstyret som kan lese av kortinformasjonen, før terminalen plasseres ut igjen. Det trenger ikke være samme sted der den ble stjålet. Og så, når kortinformasjonen er avlest, kan innholdet enkelt hentes ut trådløst ved hjelp av blåtannteknologi.

Faren ikke over

Men etter at flere ble pågrepet og dømt i ulike saker, har det så langt i år bare vært ett tilfelle der svindlerne har slått til mot butikkterminal i Norge, opplyser Stømner.

Ifølge etterforskningslederen er det imidlertid ting som tyder på at faren ikke er over for dem som betaler med kort når de handler for eksempel mat.

– Vi vet at det fortsatt stjeles terminaler, sier hun.

Mange kortkunder aner ingenting om svindelen før de blir oppringt av banken sin.

– Vi har en veldig god overvåkning som gjør at vi får tatt sakene veldig tidlig, ofte før kunden oppdager at noe er galt, sier informasjonsdirektør i DnB NOR, Thomas Midteide.

– Norge er et land med høyt kortbruk og med mye penger i omløp. I den sammenheng kan Norge være et fristende mål. Utover det er det vanskelig å si om Norge er spesielt attraktivt for dem som skimmer, sier Kvalheim. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden