Flertall ønsker arbeid og pensjon

Illustrasjonsfoto: Seniorpolitikk
Illustrasjonsfoto: Seniorpolitikk

Framtidens pensjonister sier ja, takk, begge deler. Godt over halvparten av dagens voksne befolkning ønsker å kombinere pensjon og arbeid etter fylte 62 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det vi ser er en hel del spreke 62-åringer som ønsker å få mer tid til familie og reiser, og derfor ønsker å trappe ned og jobbe deltid, sier administrerende direktør i Vital, Tom Rathke, til NTB.

Over 70 prosent av de som vil fortsette å jobbe etter fylte 62 år, ønsker å bli pensjonister før de fyller 67 år, som er dagens pensjonsalder, viser en undersøkelse utført av Respons Analyse for Vital Forsikring.

De spurte i aldersgruppen 40 til 60 år ser for seg en mulighet til både jobb og arbeid etter at de passerer 62-årsgrensen.

En av ti vil slutte

– Det er liten tvil om at folk etterspør muligheten til å gå av med pensjon når de fyller 62 år. Mange ser ut til å ønske en kombinasjon av delvis pensjon og gradvis nedtrapping i arbeidslivet, sier Rathke.

De fleste av dem som sier ja til å bli tidligpensjonister når de fyller 62 år, ønsker å fortsette i jobben i redusert stilling.

Bare én av ti vil slutte helt å jobbe når de fyller 62 år, viser undersøkelsen.

Stor usikkerhet

Rathke mener det er stor usikkerhet ute blant folk knyttet til den nye pensjonsreformen som trer i full kraft fra årsskiftet.

En del av omleggingen som skjer fra 2011 er en ny AFP-ordning i privat sektor (offentlig sektor beholder den gamle ordningen). Prinsippene i den nye ordningen er i store trekk veldig forskjellige fra den gamle. Man trenger for eksempel ikke lenger slutte å jobbe for å få AFP. For å stimulere flere til å jobbe lenger, blir det i privat sektor slik at alle ansatte i bedrifter med AFP-ordning vil ha rett til AFP.

– Må bry seg mer

Bare fem måneder før landets nye pensjonssystem skal fases inn er kunnskapen om hvordan endringene vil påvirke egen pensjon fortsatt liten, viser spørreundersøkelsen.

– Min klare oppfordring blir at den enkelte må bry seg mer om sin egen pensjon, sier Rathke til NTB.

Tre av fire framtidige pensjonister vet ifølge Vitals undersøkelse ikke hvordan den nye reformen slår ut økonomisk. De fleste skaffer seg informasjon gjennom media, via arbeidsgiver eller hos Nav. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden