Høyspentmaster i rute

Et såkalt muffeanlegg av denne typen kan bli bygd i Norheimsund for å koble en eventuell sjøkabel til et luftstrekk. Denne muffestasjonen ligger på Hamneset i Møre og Romsdal og formidler kraft til Ormen Lange-feltet. (Foto: Scanpix / Statnett)
Et såkalt muffeanlegg av denne typen kan bli bygd i Norheimsund for å koble en eventuell sjøkabel til et luftstrekk. Denne muffestasjonen ligger på Hamneset i Møre og Romsdal og formidler kraft til Ormen Lange-feltet. (Foto: Scanpix / Statnett)

Statnett vil i begynnelsen av september inngå kontrakt om bygging av høyspentmaster fra Samnanger i retning Norheimsund, slik den justerte Hardangerplanen foreskriver. Høsten vil gå med til forberedende arbeider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunikasjonsrådgiver Gunnar Romsaas i Statnett opplyser at traseen for denne mastegaten er nedfelt i konsesjonen. Det har vært en anbudsrunde, men ennå er det ikke signert noen avtale. Denne delen av utbyggingen vil være et tradisjonelt mastestrekk, men det er foreløpig svært uklart hvor en eventuell sammenkobling av et luftstrekk og en sjøkabel skal skje.

– Det foreligger ingen konsesjonssøknad om en kabelløsning, så det er i dag umulig å si noe nærmere om hvor et eventuelt overgangsanlegg mellom luftstrekk og sjøkabel blir lagt, sier Romsaas til NTB.

Vil bli merkbart

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa tidligere i uken, under presentasjonen av det justerte prosjektet, at steder som Norheimsund og Øystese i Kvam kommune vil få synlige anlegg, der en eventuell kabel kommer opp av fjorden.

Selv om mange detaljer gjenstår, er det uomtvistelig klart er at det må bygges et såkalt muffeanlegg, en betongbunker på 6-7 meters høyde og en flate på flere hundre kvadratmeter.

Dette er størrelsen på den eksisterende muffestasjonen på Hamneset i Møre og Romsdal, som utgjør overgangen mellom et luftstrekk og sjøkablene ut til Ormen Lange-feltet, en distanse på 2,3 kilometer mot 60 kilometer i Hardangerfjorden.

I tillegg vil en muffestasjon i Norheimsund kreve et anlegg for det som på fagspråk heter reaktiv effektkompensering, det vil si en installasjon med reaktorer som skal sørge for best mulig overføringskapasitet og størst mulig stabilitet i spenningen. Dette er nødvendig på grunn av den svært lange kabelen.

Oljekabler

Dersom det blir valgt oljeisolerte kabler, og ikke plastisolerte PEX-kabler som til Ormen Lange, blir det nødvendig med et oljepumpeanlegg i hver ende, altså i Sima og Norheimsund. Oljeisolerte kabler blir mest sannsynlig valgt på grunn av det lange strekket og den høye spenningen.

I Statnetts utredning om sjøkabel er det også lagt inn et anlegg på land for kompensering, inkludert en oljepumpe, midtveis i strekket for å kunne holde trykket oppe. Oljen ligger inne i kabelen under høyere trykk enn vannet rundt for å motvirke inntrenging av vann under eventuelle skader og rifter i isolasjonen.

Halden-bedriften Nexans er en av verdens største leverandører av sjøkabler og skal over nyttår legge kabel på 1.500 meteres dyp mellom Spania og Mallorca. Teknisk sjef Gunnar Evenset sier til Morgenbladet at Nexans vil konkurrere om å få oppdraget i Hardangerfjorden, hvis regjeringen går for kabel.

Han opplyser at det er snakk om en svært avansert konstruksjon med en kobberleder i midten. Diameteren på kabelen er hele 17 centimeter.

Kabelen er armert og tåler strekk under leggingen, som utføres av spesialfartøy som det er svært få av i verden. Nexans har et av dem. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden