Aksjesmell for oljefondet

Yngve Slyngstad, oljefondet (foto: Scanpix)
Yngve Slyngstad, oljefondet (foto: Scanpix)

Oljefondet tapte 155 milliarder kroner i andre kvartal i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Oljefondskalkulator
Oljefondskalkulator viser deg hvordan Oljefondet virker, og du kan regne ut hvor stor «din» andel er av den.

Oljefondet
Les mer om oljefondet.

NIBM
Nettsidene til Norgs Bank Investment utland.

Investeringene i fondet
NIBM's sider om investeringene i fondet.

Utviklingen i Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, ble preget av uroen rundt statsfinansene i flere av nasjonene i Europa i andre kvartal.

I løpet av kvartalet steg riktignok markedsverdien av fondet med 29 milliarder kroner til 2.792 milliarder kroner.

Fasiten for forvaltningen ble imidlertid et tap på 155 milliarder kroner. Årsaken til bedringen i markedsverdien var at et fall i kronekursen isolert sett økte verdien med 149 milliarder kroner. I tillegg ble fondet tilført 35 milliarder kroner fra staten.

Størst fall i EuropaTapet på 155 milliarder kroner tilsvarer en negativ realavkastning på 5,4 prosent i løpet av kvartalet. Det var aksjeinvestringene, som utgjør 59,6 prosent av fondet, som var årsaken til nedgangen. Aksjeporteføljen hadde en negativ avkastning på 9,2 prosent, mens renteinvesteringene ga en positiv avkastning på 1 prosent.

Det største fallet i aksjemarkedene var i Europa, der fondet har omtrent halvparten av sine aksjeinvesteringer.

Nedgangen var i stor grad drevet av bekymringer rundt høy statsgjeld i noen europeiske land, finansieringsproblem for bankene og frykt for et nytt økonomisk tilbakeslag, sier Yngve Slyngstad, leder for

Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet på oppdrag fra Finansdepartementet.

- Må bedre sikkerhetenInvesteringen i oljeselskapet BP var den enkeltinvesteringen som påførte fondet det største tapet i kvartalet. BP-aksjen falt med 50 prosent i løpet av kvartalet etter at boreriggen Deepwater Horizon eksploderte og sank i Mexicogulfen 20. april. Ulykken førte til det største oljeutslippet i USAs historie.

- Oljeutslippet satte søkelyset på sikkerhetskrav i oljeindustrien. NBIM støtter målsetningen til styret i BP om at trygg og pålitelig drift skal være selskapets viktigste prioritering. Hele industrien, anført av de store selskapene, må iverksette tiltak for å forbedre standardene for miljø og sikkerhet, sier Slyngstad.

Les også:
Oljefondet tungt inne i kriseland
610.514 kroner per person
Gjedrem vil doble oljefondet
Vi har 2.763 milliarder på bok

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden