Jakter på banksvindlere

Nordea ble svindlet for 60 millioner kroner. (Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix)
Nordea ble svindlet for 60 millioner kroner. (Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix)

Nordea er blitt utsatt for millionsvindel. Arrestert Nordea-ansatt mener seg utpekt til syndebukk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Nordea-svindelen

* Rundt den 20. juli i år fikk en 35-åring og en ukjent kvinne utskrevet fullmakt til kontoen til en rik Nordea-kunde i filialen på Tveita i Oslo.

* Kort etter ble 89 millioner kroner tappet fra kontoen. 60 av dem ble overført til andre kontoer, deriblant ble store summer overført til utlandet.

* Nordea anmeldte forholdet til politiet 5. august. Samme dag ble den 32-årige bankfunksjonæren som utstedte fullmakten, pågrepet.

* 6. august ble han i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire uker med medie-, brev- og besøksforbud.

* Politiet krevde full isolasjon under varetektsperioden for den norskpakistanske 32-åringen, fordi de mente han kunne utveksle informasjon med andre fanger på urdu. Retten ga dem ikke medhold. (©NTB)

Det hele begynte med en transaksjon i en Nordea-filial, der en person utstyrt med et falskt bankkort fikk overført hele 89 millioner fra en Nordea-konto til en annen. Senere skal han ha tappet den for 60 millioner kroner. Det var NA24.no som avslørte dette mandag denne uken.

Politiet har nå siktet en 35 år gammel tidligere straffedømt som hovedmann bak storsvindelen.

Lager falske pass

NA24 har snakket med flere personer i Norge som har blitt utsatt for svindel i år. Deres svindelsaker ligner forbløffende på Nordea-svindelen. At svindlerne får laget falske norske pass i utlandet, for så å anskaffe seg et falskt bankkort, går igjen i mange av svindelsakene.

Politiet jobber nå med å få oversikt over hvor pengene har tatt veien. De jobber også med å avsløre en eventuell bakmann med forgreninger til Dubai.

Bankkasserer arrestert

Den 32 år gamle bankkassereren som foretok transaksjonen, ble varetektsfengslet sist fredag.

Ifølge NA24.no trakk de to svindlerne en kølapp for «øvrige tjenester» da de ankom banken, og la frem et id-kort da de kom til kassen. Kassereren sjekket bildet på id-kortet opp mot Nordeas arkiv, men til tross for at bildet samsvarte dårlig med bildet på kortet, gjennomførte han transaksjonen.

Syndebukk?

Ifølge politiet skrev 32-åringen ut fullmakt til 35-åringen, som politiet nå jakter på, til tross for det dårlig samsvaret mellom id-kortet og bildet i bankarkivet. Funksjonæren skal også uten grunn ha vært inne og sjekket den aktuelle kontoen ved to anledninger.

Advokat Randulf Schumann Hansen, som forsvarer mannen, mener 32-åringen selv ble lurt og at Nordea har gitt selektive opplysninger til politiet for å utpeke en syndebukk.

– Han har ingen kjennskap til de to. Nordeas opplysninger er svært mangelfulle, og de har koblet sammen opplysninger bare fordi det var han som sto i skranken den dagen. Det bærer preg av hastverksarbeid, sier advokaten til NTB.

Det var i midten av juli at 35-åringen og en ukjent kvinne utferdiget en fullmakt ved filialen på Tveita i Oslo til å disponere kontoen til den rike Nordea-kunden. De er nå etterlyst internasjonalt.

Nordea bekrefter

Informasjonssjef Thomas Skaug i Nordea vil ikke gå i diskusjon med forsvareren i media eller gi noen detaljer om hva slags informasjon de har gitt til politiet.

– Jeg kan bekrefte at vi i slutten av forrige uke anmeldte saken til politiet. Deretter er det de som har avgjort videre tiltak i saken, sier han til NTB.

Under rettsforhandlingene forklarte 32-åringen at han har vært i sjokk etter at han ble pågrepet.

Han hevder at det var fire personer som vekslet på å stå i skranken for øvrige banktjenester den aktuelle dagen i juli. Han sjekket ID-kortet mannen leverte, opp mot to bilder av kontoinnehaveren som lå i bankens arkiv, samt personnummer og kontrollnummer.

Som forklaring på hvorfor han ikke oppdaget at bildene ikke var av mannen som sto foran ham, forklarte han at det ene bildet var mørkt og at det andre så gammelt ut, heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden