- Ekstremt dramatisk

Reiulf Ramstad Arkitekter har tegnet utkikkspunktet ved Trollstigen, som ble åpnet i fjor (foto: Scanpix).
Reiulf Ramstad Arkitekter har tegnet utkikkspunktet ved Trollstigen, som ble åpnet i fjor (foto: Scanpix).

Inntekter og overskudd i de store norske arkitektkontorene er kraftig redusert. Arbeidsledigheten blant arkitekter er høy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange planlagte byggeprosjekter stoppet opp på grunn av usikre tider og manglende finansiering. Det rammet norske arkitektkontorer hardt i 2009.

- Det er ekstremt dramatisk, og vi har aldri vært i nærheten av noe sånt tidligere, sier daglig leder Per Erik Martinussen i Arcasa til Dagens Næringsliv.

Arcasa måtte halvere staben fra 60 til 30 personer.

Overskuddet halvert
En gjennomgåelse av regnskapene til 37 norske arkitektkontorer med omsetning på over ti millioner kroner, viser et samlet inntektsfall fra 1,6 til 1,3 milliarder kroner. Det er en reduksjon på nesten 18 prosent. Overskuddet før skatt falt med 47 prosent, til 68 millioner kroner.

18 av de 37 selskapene i DNs oversikt mistet over ti prosent av omsetningen ifjor. 28 av arkitektkontorene fikk redusert overskuddet, og 17 av disse fikk redusert sine overskudd med 50 prosent eller mer fra 2008 til 2009.

Bare to av de 37 selskapene gikk med underskudd ifjor. Et av dem var Snøhetta, som alene sto for over halvparten av inntektsreduksjonen for de undersøkte selskapene.

Høy ledighet
Arbeidsledigheten blant arkitekter toppet seg ifjor, og er fortsatt høy. Ledigheten har falt noe det siste året, men den er fortsatt på syv prosent. Den generelle ledigheten i Norge er nå på 3,6 prosent .

- Det var mange kontorer som slet ifjor, men pågangen fra nye arbeidsledige har avtatt, sier generalsekretær Jostein Fyhn i arkitektenes fagforbund Afag til DN.

Flere arkitektkontorer DN har snakket med vil nå ansette igjen. Det gjelder blant annet Niels Torp Arkitekter og Arcasa.

Les også: - Nyboligmarkedet er inne i en positiv trend

Salget av nye boliger stiger kraftig

Slik hjelper du barna inn i boligmarkedet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden