Kan få millioner for Wall Street-tips

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Amerikanske myndigheter venter en storm av tips om mulige ulovligheter i finansbransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske finansreformen Dodd-Frank Act, som ble vedtatt av amerikanske politikere i juli, åpner for store utbetalinger til varslere som avslører ulovligheter i finansbransjen.

Ifølge Financial Times kan personer som hjelper det amerikanske finanstilsynet SEC med tips om ulovligheter få mellom 10 og 30 prosent av eventuelle sanksjoner som varslingen fører til.

Venter enrom respons
- Størrelsen på belønningen reflekterer den høye kvaliteten vi ønsker at varslerne vil ha - mennesker internt i selskaper, meglere eller andre i regulerte selskaper som vi kanskje ikke ville hørt noe fra tidligere. Vi forventer en enorm respons, sier Stephen Cohen i SEC til Financial Times.

Reglene åpner for å premiere tipsene med inntil 30 prosent av bøter eller søksmål som resulterer i innbetalinger til SEC på over én million dollar.

Ny industri
Den nye ordningen kan føre til at det etableres egne advokatkontor som spesialiserer seg på slike varsler-saker. Lignende regler for varsling av mulige bedrageri overfor myndighetene har skapt en millionindustri for advokatbransjen.

- Vi har sett at forlik i forbindelse med SEC-tiltaler har ført til utbetalinger opp mot 800 millioner dollar. Dette er et enormt insentiv for folk til å varsle og for advokatfirmaer til å representere dem, sier jusprofessor John Coffee ved Columbia University til FT.

I midten av juli inngikk storbanken Goldman Sachs et rekordstort forlik på 550 millioner dollar, tilsvarende 3,4 milliarder norske kroner, i saken der det amerikanske finanstilsynet SEC siktet banken for bedrageri.

Les mer: Goldman Sachs inngår forlik

Rekordutbetaling
Et ektepar har allerede mottatt en rekordutbetaling på én million dollar etter tips som ledet til en innbetaling på 28 millioner dollar til SEC.

Karen Kaiser og hennes nåværende ektemann fikk rekordutbetalingen etter at de ga myndighetene informasjon om Kaisers tidligere ektemann. Informasjonen gjorde det mulig å sikte hedgefondet Pequot Capital Management for innsidehandel.

I finansbransjen frykter man imidlertid at de nye reglene kan føre til en stor mengde falske anklager fra misfornøyde ansatte, noe som kan føre til unødig bruk av ressurser for både selskaper og tilsyn.

Les også:
Stordalen jakter IT-kupp i USA
Stormløp mot Namsfogden
Ikke kjøp 3D-TV nå

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden