Sterkeste jobbvekst på 2,5 år

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Men økonomene tør ikke helt å tro på at trenden har snudd i det norske arbeidsmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall personer i arbeid økte med 16.000 personer i mai. Ikke siden oktober 2007 har sysselsettingsveksten vært høyere her til lands.

- Det er tilsynelatende veldig sterkt. Men det er store svingninger i tallene. Jeg stoler ikke på at dette er noe tegn på at trenden er brutt, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Venter stabil utvikling
Heller ikke makroøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets har tro på at den kraftige sysselsettingsveksten representerer noe vendepunkt i arbeidsmarkedet.

- Sysselsettingen falt etter sommeren ifjor, men har samlet sett holdt seg nokså stabil siden. Vi tror sysselsettingen kommer til å holde seg stabil også i tiden fremover, skriver Haugland i en oppdatering fra DnB Nor Markets.

Flere vil jobbe
Den kraftige jobbveksten førte ikke til noen nedgang i antall arbeidsledige, siden arbeidstilbudet, som er antall personer som ønsker å jobbe, steg like mye i løpet av måneden. Ledighetsraten holdt seg dermed stabil på 3,6 prosent i mai, viser arbeidskraftsundersøkelsen (aku) som Statistisk sentralbyrå la frem torsdag.

Bruce mener det rett og slett er for tidlig å si noe om at sysselsettingen er i ferd med å ta seg opp.

- Den har gått svakt nedover tidligere. Nå vil vi si at den mer beveger seg sidelengs. Man må se flere måneder for å bli sikker, sier Bruce.

Støy
Han tror dessuten statistikken for sommermånedene kan være preget av det økonomene ofte omtaler som statistisk støy, som at mange skifter jobb før sommeren, mange skal begynne å studere og at antall personer som har sommerjobb også spiller inn.

- Det kan kanskje ha vært lettere å få sommerjobb i år.

Stabil utvikling
Han mener tallene fra SSB viser at Norges Banks prognose om en ledighet på 3,75 prosent ved utgangen av året ligger på et riktig nivå. Nordea venter at sentralbanken ikke hever renten før i februar til neste år.

- Hovedkonklusjonen er at vi forrige måned ble litt usikre på at det forverret seg mer i arbeidsmarkedet enn det vi hadde ventet. Nå er det i tråd med det vi venter om at det vil se mer stabilt ut, sier Bruce.

Les også:
Flere vil jobbe
«Max Manus»-privatavslørt
Total rasering av privat sektor
Forbyr ansatte å fly på business-class

Personvernpolicy