Kommersielt barnevern:

Tillater grenseløs barnevern-profitt

Fremskrittspartiets Bård Hoksrud (bildet) er enig med Høyres Bent Høie: Nei til tak på utbytte i kommersielt barnevern. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Fremskrittspartiets Bård Hoksrud (bildet) er enig med Høyres Bent Høie: Nei til tak på utbytte i kommersielt barnevern. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Frp og Høyre ønsker ingen begrensninger på hvor stor profitt kommersielle barnevern-selskaper skal få ta ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): - Vi må passe på at skattebetalernes penger blir brukt på fornuftig måte. Men vi må ikke begrense mulighetene til å ta ut profitt i kommersielle barnevernselskaper!

Det sier Fremskrittspartiets stortingspolitiker og sentralstyremedlem Bård Hoksrud til artiklene i ABC Nyheter i dag om kommersielle barnevernsselskaper.

Les:

Lysbakkens penger til Wallenberg-konsernet.

Statens millioner strømmer til Toten.

Også Høyre mener kommersielle aktører må få ta ut så mye fortjeneste de vil på barnevern.

- Noe i veien med staten

- Hvis dette er en sektor hvor man tjener veldig mye penger, så er det de statlige betalingsordningene det er noe galt med, ikke utbyttet, sier Høyres 2. nestleder, stortingsrepresentant Bent Høie, og legger til:

- Hvis noen tjener for mye, betyr det at staten er en for dårlig innkjøper.

- Manko gir selgers marked

- Det ser ut til at fortjenestemulighetene i å levere kommersielle barnevernstjenester, er ganske gode. Er tilstanden omtrent slik du og Frp mener den bør være, Bård Hoksrud?

- Vi vil ikke ha grenser for fortjeneste. Men vi må bli flinkere på anbudene og finne ut hva prisen bør være, svarer han.

Bent Høie: - Tegn på offentlig sløsing. Foto: ScanpixBent Høie: - Tegn på offentlig sløsing. Foto: Scanpix

- Det er for få institusjonsplasser. Det har gjort at aktørene har kunnet ta en høyere pris. De vet at de som sitter på andre siden av bordet, er nødt til å finne et tilbud, sier han.

- Stor fortjeneste gir lav pris

- Derfor må vi få på plass flere barnevernsplasser. Da kan vi ikke begrense utbyttet. Da er det ikke noe incitament for at folk vil satse pengene sine på denne typen tilbud, sier Frp-politikeren og konkluderer:

- Når vi får på plass nok kapasitet, vil prisen bli riktig.

Dåvøy: - Hakkende galt

Kristelig Folkepartis stortingsrepresentant Laila Dåvøy, som var barne- og familieminister i Bondevik-regjeringen, gikk i dag ut med bekymring for manglende kapasitet i barnevernet. Hun viste til en 15-årings tragiske dødsfall i Bergen.

Les også: Barnevern-dødsfall.

Hun reagerer på opplysningene i ABC Nyheters artikler om fortjeneste i kommersielle barnevern-selskaper.

Laila Dåvøy: - Hva driver Lysbakken med? Foto: ScanpixLaila Dåvøy: - Hva driver Lysbakken med? Foto: Scanpix

- Det må være noe hakkende galt når man kan ta så store utbytter. Jeg skjønner ikke noe, sier Dåvøy til ABC Nyheter.

- Lar ideelle gå dukken

- Du er bekymret for manglende kapasitet i barnevernet. Er det riktig at det offentliges barnevern-midler gir rom for så mye penger til fortjeneste i private selskaper?

- Hvis man tjener millioner på barnevern under rødgrønn regjering, så forundrer det meg. Jeg oppfattet at særlig SV var enig den gang jeg var minister, i at man ikke skulle ha business i barnevern, svarer Dåvøy.

- Samtidig lar SVs statsråd Audun Lysbakken meget gode, ideelle barnevernsinstitusjoner på Vestlandet gå dukken. Styve gard mistet nesten alle plassene sine i anbudskonkurranse. Dette er en institusjon for gryende rusmisbrukere. Diakonhjemmet i Bergen driver Garnes, som fikk halvert antall brukere. Hva er det regjeringen holder på med? Lokale SV-politikere har vært helt fortvilet, legger hun til.

- Sløsing i det offentlige

Høyres Bent Høie mener at høyt utbytte i private selskaper er et resultat av sløsing i de offentlige barneverns-institusjonene.

- Hvis de økonomiske tilskuddene gir grunnlag for store utbytter i det private, er det en klar indikasjon på at det er en sløsing i det offentlige. Staten betaler ikke mer til de private enn for offentlige, framholder Høie.

Personvernpolicy