BP starter plomberingen av oljebrønn

Arbeidet på havbunnen med å stanse oljeutslippet i Mexicogolfen kom tirsdag et viktig hakk videre. Da startet BP arbeidet med å plombere brønnen. Foto: REUTERS/SCANPIX
Arbeidet på havbunnen med å stanse oljeutslippet i Mexicogolfen kom tirsdag et viktig hakk videre. Da startet BP arbeidet med å plombere brønnen. Foto: REUTERS/SCANPIX

BP har startet arbeidet med å plombere oljebrønnen i Mexicogolfen som har vært lekk i flere måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Operasjonen som forhåpentligvis skal stenge brønnen for godt, er blitt utsatt flere ganger.

Men tirsdag opplyste oljeselskapet at arbeidet er i gang.

Prosessen med å plombere brønnen skjer i to trinn. Først pumpes det slam og sement direkte inn i brønnen. Senere skal samme type materialer sprøytes inn gjennom den dype avlastingsbrønnen som er boret ned til hovedbrønnen.

To slike brønner er boret i tilfelle den første ikke skulle treffe.

Når dette arbeidet er gjort, skal i teorien lekkasjen være stanset for godt.

- Ingen endelig seier

Kystvaktadmiralen som leder de amerikanske myndighetenes håndtering av oljeutslippet, har imidlertid advart mot å framstille den såkalte static kill-prosessen som en endelig seier over utslippet.

– Jeg tror ikke vi skal se på dette som slutten før vi faktisk har boret ferdig avlastingsbrønnene, sier admiral Thad Allen.

4,9 millioner fat olje, 780 millioner liter, har ifølge amerikanske myndigheter lekket ut under oljeutslippet i Mexicogolfen. Det gjør utslippet til tidenes største i sitt slag.

130 millioner liter

– Vi har aldri før sett et utslipp av denne størrelsen på havets dyp, sier professor i oseanografi ved det statlige universitetet i Florida Ian R. MacDonald til New York Times.

Av det totale utslippet regner BP og myndighetene i USA med at nærmere en seksdel er samlet opp gjennom opprydningsarbeidet. Dette utgjør rundt 800.000 fat, eller nesten 130 millioner liter.

Men over fire millioner fat er blitt spydd ut i havet siden Deep Horizon-ulykken i april.

(©NTB)

Personvernpolicy