Mener Statoil pynter på resultatene

Statoil-sjef Helge Lund presenterte skuffende resultater onsdag. Foto: Scanpix
Statoil-sjef Helge Lund presenterte skuffende resultater onsdag. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil har de siste to årene presentert justerte resultattall som til sammen er 38 milliarder kroner bedre enn de virkelige. Analytikere mener både Statoil og andre pynter for mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I de justerte resultatene er flere store tapsposter luket vekk. I torsdagens rapport for andre kvartal presenterte Statoil-sjef Helge Lund et justert overskudd etter skatt på 10,6 milliarder kroner, mens det reelle tallet er 3,1 milliarder, skriver Dagens Næringsliv.

Aksjestrateg Peter Hermanrud i First Securities påpeker at Statoil kan ha gode argumenter for å bruke justerte tall, men mener flere børsnoterte selskaper i for stor grad pynter på regnskapene.

– Om man ser på et stort utvalg børsnoterte selskaper har de justerte resultatene over tid vært 20 prosent bedre enn de reelle regnskapene, sier Hermanrud.

– Pengene er borte

De siste to årene sett under ett har Statoil oppjustert det reelle overskuddet med 38 milliarder kroner. Dette kvartalet skrev de ned inntektene fra raffineriet Mongstad med 3 milliarder, på grunn av økende kostnader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hermanrud mener selskapet systematisk overvurderer sine leteprosjekter etter olje og gass.

– De justerer jevnlig ned verdien både av kjøpte felt og egne funn. Men husk at Statoil har et kontantutlegg som tilsvarer disse milliardene. Pengene de har brukt, er borte, men vises aldri i de justerte regnskapene, sier han.

Bedre forståelse

Helge Lund påpeker at de fleste analytikerne bruker de justerte tallene og avviser at tallene de opererer med, er «earnings before the bad stuff».

– Overhodet ikke. Alle tallene står i regnskapet slik de er. Dette handler mer om hvordan man kommuniserer det og hvordan vi og analytikerne mener man best mulig skal forstå selskapet, sier han til DN.

Carnegie-analytiker John A. Olaisen mener valutatap som gir utslag i regnskapet, men ikke har noe med den underliggende driften å gjøre, er hovedårsaken til de store forskjellene. Men han mener selskapet bør ha kritikk for nedskrivninger knyttet til feilinvesteringer. (©NTB)