Fortalte ikke om gigantrisiko

Hovedkvarteret til den amerikanske storbanken Goldman Sachs. Banken er blant gruppen av finansinstitusjoner som skal ha unnlatt å rapportere om store risikoeksponeringer (foto: Scanpix).
Hovedkvarteret til den amerikanske storbanken Goldman Sachs. Banken er blant gruppen av finansinstitusjoner som skal ha unnlatt å rapportere om store risikoeksponeringer (foto: Scanpix).

Amerikanske banker skal ha unnlatt å rapportere om flere hundre milliarder dollar i kredittderivater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntil fem amerikanske banker, herunder Goldman Sachs, Morgan Stanley, American Express og Citigroup, skal ha unnlatt å rapportere flere hundre milliarder dollar i kredittderivater kjøpt av utenlandske motparter i 2009.

Det skriver Financial Times mandag.

Manglet informasjon
Opplysningene fremgår i en fotnote i en av mange tabeller i Den internasjonale oppgjørsbanken (Bis) seneste kvartalsrapport.

Ikke-navngitte kilder i Bis sier til FT at opplysningene var alarmerende for banken.

Bankenes underrapportering av eksponering mot kredittforsikringer (såkalte CDS-er) ble avdekket da den amerikanske sentralbanken Federal Reserve og BIS gjorde forberedelser til kvartalsrapporten for utlåns- og risikovirksomhet i banksektoren.

- Dette understreker hvor lite åpenhet det var og hvor mye informasjon som manglet, sier en BIS-ansatt til Financial Times.

400 milliarder dollar
Finansinstitusjonene skal kun ha oppgitt å eie kredittderivater hvor det var tatt ut motsvarende hedgeposisjoner. I tillegg til de innrapporterte posisjonene skal institusjonene hatt 400 milliarder dollar i ytterligere eksponering.

De manglende rapporteringene kommer fra en gruppe finansinstitusjoner som i forbindelse med at finanskrisen slo til høsten 2008 fikk innvilget bankstatus i løpet av svært kort tid.

Bankene ble dermed gjenstand for andre og mer komplekse rapporteringsrutiner. Fed skal imidlertid ha konkludert med at unnlatelsen skyldes at bankene var ukjent med regelverket, og at det ikke var bevisst tilbakeholdelse.

Les også:
Statsminister (32) leste en bok og skapte «superland»
Frykter enda en pensjonsreform
Tilbudt penger forbørshacking

Personvernpolicy