– Ferierende kinesere bader i olje

Innbyggere fra byen Dalian på en av byens stender står ved siden av et av varselskiltene Greenpeace har satt opp. Mange har gitt seg til å bade og svømme i oljesølet som dekker et stort havområde utenfor byen. Foto: REUTERS/SCANPIX
Innbyggere fra byen Dalian på en av byens stender står ved siden av et av varselskiltene Greenpeace har satt opp. Mange har gitt seg til å bade og svømme i oljesølet som dekker et stort havområde utenfor byen. Foto: REUTERS/SCANPIX

Kinesiske myndigheter anslår havområdet som er forurenset av olje, til 435 kvadratkilometer. Kinesiske feriegjester kjenner åpenbart ikke til risikoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi dro til to forskjellige populære strender, og vi så hundrevis av folk der, forteller den kinesiske Greenpeace-aktivisten Hans Xu, som for tiden oppholder seg i den nordøstlige byen Dalian der et sort oljeutslipp skjedde for halvannen uke siden.

– Mange av svømmerne er trolig ikke klar over farene, sier han til AFP og understreker at han så over ti mennesker ute i vannet.

435 eller 946?

Offisielt rant 1.500 tonn olje ut i havet etter at to rørledninger eksploderte. Myndighetene sier at 435 kvadratkilometer av Gulehavet er dekket, men kinesiske medier sier at oljelekkasjen nå dekker 946 kvadratkilometer.

Det offisielle nyhetsbyrået China News Service meldte søndag at en styrke på 1.300 spesialister var satt inn i opprydningsarbeidet. Med seg hadde de 5.300 innbyggere.

40 spesialskip skal også være i arbeid dag og natt, sammen med rundt 1.000 lokale fiskebåter. Men det er tidligere rapportert at mange av de mobiliserte rett og slett forsøker å fjerne oljen med bare hendene, og de har heller ikke vært utstyrt med masker.

Olje på strendene

Xu opplyser at Greenpeace har satt opp skilt på strendene der folk advares mot å bade i havet fordi råolje inneholder kreftfremkallende stoffer.

– Hvis man ser omhyggelig etter, kan du se et tynt lag med olje som flyter rundt. Det er åpenbart ikke veldig synlig. Men ser man godt etter, kan man få øye på det.

Greenpeace har også funnet oljesøl på strendene.

– Vi gravde opp stein og sand for å få skiltene til å stå. Etter det var hendene mine dekket av oljeflekker, sier han.

– Vi må være ekstremt bekymret for ryddemannskapenes helse, tilføyer han. (©NTB)

Personvernpolicy