Merkbar økning i ID-tyverier

Svindlerne blir mer og mer utspekulert i måtene de tapper vanlige folks identiteter. Såkalte «skimmere» i minibanker er ett av triksene. Foto: Kyrre Lien/SCANIX.
Svindlerne blir mer og mer utspekulert i måtene de tapper vanlige folks identiteter. Såkalte «skimmere» i minibanker er ett av triksene. Foto: Kyrre Lien/SCANIX.

Sommer og ferie er ensbetydende med at nordmenn mister, glemmer eller blir frastjålet kredittkortet. Og ferietid er også høysesong for ID-tyverier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Administrerende direktør Knut Erik Clausen i Affinion International ASA sier til NTB at de har en merkbar økning i antall ID-tyverier sammenlignet med tidligere år.

– Vi ser helt klart at ID-tyverier er i utvikling. Personene som blir utsatt for et slikt tyveri trenger ikke oppdage det før det har gått tre til fem måneder. Selv om tappingen av kundens ID-opplysninger er foretatt, kan det går lang tid før kontoen blir misbrukt. Uttakene kan også foregå etappevis og være på små beløp som gjør at kunden ikke blir klar over svindelen, sier Clausen.

Nye trekk

Affinion International ASA samarbeider med rundt 300 banker og kortutstedere på verdensbasis, og bare i Norden betjener selskapet rundt en million brukere. Dermed har også selskapet muligheten til å se på utviklingstrekk og nye metoder hos kredittkortsvindlerne.

Svindelforsøkene er avanserte i form og ofte vanskelige å oppdage. I vår og sommer er skimmingsutstyr installert i en rekke minibanker på Østlandet, og bare i løpet av de siste par ukene er fem personer pågrepet med utstyr for å tappe personinformasjon i minibanker. Utstyret skal ha vært brukt ved ti minibanker i Oslo-distriktet.

På få sekunder

I løpet av sekunder installerer tyvene utstyret, bestående av et mikrokamera, og en mikrochip for avlesning av kortinformasjon. Kameraet filmer koden, og dermed har banden all informasjon tilgjengelig for å tappe din personlige konto.

– Vi har ikke hatt problemer med skimming de to siste årene, men nå er de på banen igjen, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon til NTB.

I vår og sommer har minibanksvindelen kommet tilbake, og ifølge Hansen er gjengene ytterst profesjonelle og godt organisert.

Avansert utstyr

– Utstyret de bruker er mer avansert enn det vi har sett tidligere, og det skal et trenet øye til for å se at skimmere er montert, sier han.

– Om kvelden og natta må en faktisk fysisk kjenne etter for å oppdage at svindlere har plassert utstyr i minibanken.

Rådet fra banker- og kortselskaper går ut på at du alltid skjuler pinkoden, og at chipkoden benyttes der det er mulig.

Hvis en drar kortet gjennom magnetstripeleseren, kan kortet bli skimmet (tappet for opplysninger) uten at varekjøpet gjennomføres. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden