Mulig å legge kabel i Hardangerfjorden

Sørfjorden, en arm av Hardangerfjorden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Sørfjorden, en arm av Hardangerfjorden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fullt mulig å la strømkabel erstatte luftspenn over Hardangerfjorden, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om kraftlinjen i Hardanger:

* Statnett fikk i 2008 konsesjon for å bygge en 92,3 kilometer lang 420 kilovolts kraftlinje gjennom Hardanger fra Sima i Eidfjord til Samnanger.

* Kraftlinjen vil ha master på mellom 25 og 45 meter og bli svært synlig i terrenget. Rundt kraftlinjen blir det en kraftgate på 40 meter.

* Folk i Hardanger og miljøorganisasjoner har protestert og vil ha kraftoverføringen lagt i kabel. De har fått omfattende politisk støtte.

* Olje- og energidepartementet har etter klagebehandling opprettholdt NVEs vedtak.

* Ledningen vil tidligst kunne ferdigstilles innen utgangen av 2012. Kostnaden forventes bli i størrelsesorden 900 millioner kroner.

* Det settes av 100 millioner kroner til avbøtende tiltak. Pengene skal forvaltes av Hordaland fylkeskommune. Midlene skal nyttes for å motvirke eventuelle negative virkninger for reiselivet i Hardanger.

Kilde: NTB

Regjeringens beslutning om å gi Statnett konsesjon til å bygge et luftspenn over Hardangerfjorden, har vakt sterke reaksjoner langt inn i regjeringspartiene.

Påstander om at sjøkabel er for risikabelt blir avfeid fra eksperthold.

– Sjøkabel vil bli vesentlig dyrere enn luftspenn. Men det er fullt mulig å gjennomføre teknisk uten at man trenger å være urolig for de sikkerhetsmessige sidene, sier teknisk sjef Gunnar Evenset hos kabelprodusenten Nexans til Bergens Tidende.

Feilaktige påstander

Flere andre sjøkabeleksperter som har arbeidet hele livet med sjøkabler i Televerket/Telenor, er enige.

– Jeg har ingen mening om den planlagte kraftlinjen, men jeg reagerer mot de feilaktige påstandene som har kommet om sjøkabler, sier pensjonert sjøkabelsjef fra Televerket, Alf Johan Rykkel.

Han viser til at Televerket la kabel i Hardangerfjorden alt på 1950-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri feil

– Det var aldri feil eller problemer med denne kabelen så lenge den var i bruk fram til på 1990-tallet, sier Rykkel.

Magnar Greve, som i dag er prosjektkoordinator for kabellegging i Telenor, bekrefter at den gamle kabelen var uskadd da den ble hentet opp etter endt tjeneste.

– Å legge kabler på store dyp er ikke noe problem. I Sognefjorden har vi kabler ned på 1.300 meters dyp og vi skal legge flere kabler der i høst, forteller Greve.

Ikke umulig

– Vi sier ikke at det ville ha vært umulig å legge en sjøkabel. Det vil la seg gjøre. Men vi mener det ville ha vært en dårlig løsning, sier Tor Inge Akselsen i Statnett.

– Det har ikke vært lagt strømkabler av den dimensjonen det her er snakk om på slike dyp i Norge. Vi vet at det er lagt strømkabler på store dyp andre steder i verden, men man må vurdere hvert prosjekt konkret, sier han.

(©NTB)