Salget av antidepressiva til værs

Feilinformasjon fra legemiddelindustrien bidrar til økt pilleforbruk, hevdes det fra legehold. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
Feilinformasjon fra legemiddelindustrien bidrar til økt pilleforbruk, hevdes det fra legehold. Illustrasjonsfoto: SCANPIX

Salget av antidepressiva er nesten femdoblet på 20 år, og Legemiddelverket mener feilinformasjon fra produsentene bidrar til overforbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 300.000 nordmenn benyttet i fjor legemidler mot depresjon, mot 280.000 i 2004, skriver Aftenposten.

En rapport fra Folkehelseinstituttet viser at salget av antidepressiva har økt med 379 prosent de siste 20 årene.

Legemiddelindustriens markedsføring er en sterkt medvirkende årsak til økningen, tror overlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.

– Feilinformasjon fra legemiddelindustrien gir økt medikamentbruk, sier Madsen.

Norsk psykiatrisk forening (NPF) etterlyser strengere regelverk for reklame for legemidler og tar til orde for at 1 prosent av legemiddel-omsetningen skal gå til et fond for nøytral informasjon og forskning.

– Vi mener det er uansvarlig av myndighetene å overlate dette til industrien, sier NPFs nestleder Ann Færden.

Færden frykter psykiatere skriver ut medikamenter hvor den kliniske effekten er mindre enn den testede, slik at folk ikke får den hjelpen de behøver og i verste fall unødvendige bivirkninger og plager.

– Det bør bli helt slutt på lunsjmøter og at industrien betaler kursavgifter, reise og opphold på kongresser. Helseforetakene bør pålegges større ansvar i å samle informasjon og ha en bred faglig drøfting om hvilke medisiner som brukes. Industrien kan inviteres til å ta del i diskusjonen, men ikke lede den, sier hun.

Les også: Antidepressiva kan hjelpe mot spilleavhengighet

(©NTB)

Personvernpolicy