SAS-sjefen langer ut mot Kjos

Konsernsjef Mats Jansson i SAS (foto: Scanpix).
Konsernsjef Mats Jansson i SAS (foto: Scanpix).

Mener Norwegian prioriterer ulønnsom vekst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskrise, askeskyer, terror-trusler og «stenhard konkurranse» har ikke gjort jobben enkel for konsernsjef Mats Jansson i SAS.

Flykonsernet SAS har knapt tjent penger i dette årtusenet og eierne har skutt inn milliarder. På ti år er konsernet redusert fra 30.000 ansatte til vel 18.000 i dag.

At flyselskapet Norwegian og Bjørn Kjos stadig tar markedsandeler og kommer med utspill mot SAS, gjør helller ikke jobben lettere, skriver Dagens Næringsliv.

- Prioriterer ulønnsom vekst
Kjos gikk nylig ut i svensk presse og la frem sine planer for langdistansefly, og to dager etterpå la Norwegian ifølge Jansson frem et svært dårlig resultat.

- Jeg vil ha lønnsom vekst. Vår konkurrent Norwegian ser ut til å prioritere ulønnsom vekst, noe jeg ser på resultatene, sier Jansson til DN, og legger til at han er overrasket over at journalister så ukritisk svelger et slik pr-budskap fra Kjos.

Jansson reagerer også på de siste utspillene fra Kjos om at SAS flyr med gamle, utdaterte fly.

- Kjos virker mer å være i kommunikasjons- og underholdningsbransjen enn i flybransjen. Vår flåte er up-to-date, og vi har ikke behov nå for å kjøpe nye fly, konstaterer Mats Jansson.

Gjenåpner Oslo-New-York?
SAS har den siste tiden opplevd en stabilisering i inntektene og den såkalte yielden. Norwegian har hatt en mer negativ utvikling.

SAS vurderer nå blant annet å gjenåpne ruten Oslo-New York.

- Norge står for den største andelen av omsetningen i SAS, og det er pinlig at vi ikke har direkteruter ut fra Oslo, sier Jansson.

Oppstart vil kunne skje neste år. Jansson liten tro på overskudd for SAS i år, men målet er overskudd i 2011.

Bjørn Kjos i Norwegian er for tiden på seilferie og var igår ikke tilgjengelig for kommentar.

Les også:
- En stor trussel mot SAS

- Kaster stein i glasshus
Nå kjøper Norwegian nye fly

Personvernpolicy