- Måtte strammes inn

- Måtte strammes inn
- Måtte strammes inn

Boliglånspraksisen måtte strammes inn, mener Bjørn Skogstad Aamo. Derfor er han ikke overrasket over effekten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jo da, jeg var litt overrasket over at endringene viste seg så tidlig som i forrige kvartal. Men nå er jeg ikke overrasket, sier finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo til DN.no.

3. mars i år offentliggjorde han retningslinjer for bankenes boliglån til privatpersoner, der han gjorde det klart at lån som hovedregel ikke skal overstige 90 prosent av boligens markedsverdi.

Allerede i utlånsundersøkelsen for første kvartal i år var det tydelig at bankene hadde strammet inn på utlånspraksisen overfor husholdningene.

Nå skjerpes utlånspraksisen ytterligere, om enn marginalt. Samtidig er husholdningenes etterspørsel etter lån svakt fallende.

Les: Enda tyngre å få boliglån

Høyt gjeldsnivå i Norge
- Noe mindre etterspørsel må ses på bakgrunn av at det har vært en jevn vekst i husholdningenes lån det siste året. Nordmenn har et høyt gjeldsnivå: Samlet sett ligger husholdningenes lån på i snitt på 2 x inntekten, for 10 år siden lå det på 1,2 x inntekten, så både historisk og internasjonalt har norske husholdninger høy gjeld, sier Bjørn Skogstad Aamo.

Han påpeker at en moderat innstramming av kredittpraksisen var som ventet.

- Det var tydelig at boliglånspraksisen måtte strammes inn, ellers hadde det ikke vært behov for våre nye retningslinjer. Disse retningslinjene er likevel mer moderate enn i mange andre land, som for eksempel i Sverige, sier Skogstad Aamo.

Les også: Reagerer på nye boliglånsregler

Han forteller at tilsynet har bedt om rapporter per 15. september om bankenes egen oppfølging av retningslinjene, også gjør tilsynet selv en nærmere undersøkelse av faktiske boliglån senere i høst.

- Vi har løpende kontakt med bankene, og inntrykket vårt så langt er at bankene søker å følge retningslinjene og har gjort dette gjennom mindre justeringer. De ser ikke på dette som noen dramatisk endring, sier finanstilsynsdirektøren.

Oppgang i sikteNår det gjelder lån til norske bedrifter, har bankene nå gjort det noe lettere å få lån. Bedriftenes etterspørsel etter lån er stigende og bankene regner med at trenden vil fortsette.

- Dette er uttrykk for at man er inne i en viss oppgang, men må ses i lys av at det har vært en nedgang i lån til bedrifter de siste månedene. Etter en nedgangsperiode, ser det nå ut til at bedriftene er mer lystne på å investere igjen - og det er et sunnhetstegn, sier Bjørn Skogstad Aamo.

Les også:
- Vi står ved et vendepunkt

Sunnhetstegn i lånebunkene

Personvernpolicy