Den katolske kirke krevde 1,4 million kroner for mye

Biskop Bernt Eidsvig og den katolske kirken i Oslo har krevd for mye penger. Oslo katolske bispedømme hevder de ikke får tilgang på andres kirkeregistre, og dermed er uten skyld i saken. Foto: Scanpix.
Biskop Bernt Eidsvig og den katolske kirken i Oslo har krevd for mye penger. Oslo katolske bispedømme hevder de ikke får tilgang på andres kirkeregistre, og dermed er uten skyld i saken. Foto: Scanpix.

Oslo katolske bispedømme krevde i fjor 1,4 million kroner for mye i statsstøtte fordi det oppga flere medlemmer enn det hadde. Det samme skjedde året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det katolske kirkesamfunnet oppga totalt 58.042 medlemmer i fjor. Hvert medlem ville gitt 357 kroner på bankkontoen. Men 3.795 av medlemmene var også registrert i andre tros- og livssynssamfunn.

Fylkesmannen og Brønnøysundregistrene avdekket det kunstig høye medlemstallet og hindret dermed at den katolske kirken fikk nesten 1,4 millioner kroner for mye utbetalt, skriver Dagsavisen.

I 2008 krevde Oslo katolske bispedømme statstilskudd for 53.565 medlemmer. Fylkesmannen underkjente 2.570 av dem som dobbeltregistrert og reduserte utbetalingen til kirken med 860.000 kroner.

Det er større eller mindre avvik på alle listene de mottar fra tros- og livssynssamfunn, forklarer avdelingsdirektør Merete Helstad ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Det betyr imidlertid ikke at det er grunnlag for å si at noen bevisst jukser med tallene, understreker hun.

– Blant årsakene kan være at folk flytter mellom noen trossamfunn. Det er da opp til medlemmene å melde seg ut ett sted før de melder seg inn et annet, forklarer hun.

Datamedarbeider og registreringsansvarlig i Oslo katolske bispedømme, Vidar André Eide, sier at personvernhensyn gjør at de ikke får tilgang til opplysninger om hvem som har meldt seg inn i andre trossamfunn. Når kirken ikke får det, må den oppgi alle som medlemmer og kreve støtte for dem, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy