Økonomer ut mot Statnett

Sørfjorden, som er en arm av Hardangerfjorden (foto: Scanpix).
Sørfjorden, som er en arm av Hardangerfjorden (foto: Scanpix).

Norges fremste energiøkonomer angriper Statnetts argumentasjon for kraftlinjen gjennom Hardanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energidepartementet opprettholdt 2. juli vedtaket om å gi Statnett konsesjon til å bygge en 92 kilometers kraftlinje mellom Sima og Samnanger i Hardanger for å sikre strømforsyningen i Hordaland og Sogn og Fjordane, medregnet Bergen.

- Departementet har ikke foretatt en skikkelig vurdering av alternativer til Hardangerlinjen som kan gjennomføres med mindre miljøkostnader enn denne, sier Einar Hope, professor emeritus ved Norges Handelshøyskole, til Dagens Næringsliv.

Styreleder i Vista Analyse, Steinar Strøm, hevdet i gårsdagens DN at de nye kraftlinjene ikke vil være kostnadseffektive, og mener bygging av kraftmaster i Hardanger vitner om manglende forståelse for elementær samfunnsøkonomi.

- Samfunnsøkonomisk ulønnsom
Også Rolf Brunstad, professor ved Norges Handelshøyskole mener at kraftmangelen i bergensområdet ikke er så kritisk som Statnett og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hevder.

- Jeg mener at utbyggingen er samfunnsøkonomisk ulønnsom. Man burde vente og utrede alternativene. Når man truer med at man skal mørkelegge Bergen, så virker dette som skremselspropaganda. Vi har akkurat vært gjennom den strengeste vinteren i manns minne, og klarte det uten problemer. Dette virker som en krisemaksimering fra Statnetts side, sier Brunstad.

Brunstad får støtte av økonomiprofessor Sigve Tjøtta;

-Det er nok bedre, både samfunnsøkonomisk og klimavennlig, å bruke gasskraftverkene i Nordsjøen eller nye på land. De har jo egne kraftverk der ute, så hvorfor kan man ikke fortsette å bruke dem, spør Tjøtta overfor DN.

Les også:
SV og Ap legger ned lokallag i protest Sier ja til kraftlinje i Hardanger
Avskriver Haranger fra verdensarvlisten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden