Rekordår for inkassobransjen

Mange av dem som sliter med inkasso ofte har ganske god råd, sier Wilhelm Mohn Grøstad i Finanstilsynet. (Illustrasjonsfoto: Scanpix/Colourbox)
Mange av dem som sliter med inkasso ofte har ganske god råd, sier Wilhelm Mohn Grøstad i Finanstilsynet. (Illustrasjonsfoto: Scanpix/Colourbox)

Årene 2008 og 2009 ble rekordår for norsk inkassobransje. I fjor hadde bransjen 2,3 milliarder kroner i inntekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor krevde inkassobyråene inn 20 milliarder kroner i Norge. Av dette var cirka 2,3 milliarder kroner rene inntekter for byråene, skriver Klassekampen.

– Først og fremst skyldes det gode året for inkassobransjen i fjor en voldsom økning i antall saker, sier seksjonssjef Wilhelm Mohn Grøstad i Finanstilsynet.

Ifølge Finanstilsynet fikk inkassobyråene i fjor 5,2 millioner nye saker til behandling, en økning på 18,3 prosent fra 2008, som også var et rekordår i bransjen.

– Det er nok flere ting som ligger bak her. En ting er at inkassobyråene nå får langt flere saker, altså at flere og flere bedrifter benytter seg av inkassotjenester framfor å kreve inn gjelden selv. Da snakker vi om en synliggjøring av gjeld som allerede finnes, sier Grøstad.

Mange av dem som sliter med inkasso ofte har ganske god råd, påpeker han, og lurer på om det rett og slett er slik at betalingsmoralen blant folk er blitt dårligere enn tidligere.

Da inkassoveksten skjøt fart i 2008, mente mange at årsaken var finanskrisen. Men styreleder Baard Bratsberg i Norske Inkassobyråers Forening (NIF) er uenig i det.

– Det har kommet en økning i antall saker, men også en økning i nedbetaling av gammel gjeld. Det er den samme effekten vi ser når folk får ferie- og skattepenger. Det skyldes nok, finanskrise til tross, at flere har fått økonomisk kapasitet til å nedbetale gjeld, sier han. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden