Fly på vei til Oslo nær 300 meter unna kollisjon

SAS-flyet av typen Boeing 737 og et Finnair-flyet av typen Boeing 757 var bare 300 meter fra å kollidere. (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)
SAS-flyet av typen Boeing 737 og et Finnair-flyet av typen Boeing 757 var bare 300 meter fra å kollidere. (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)

Et SAS-fly på vei til Oslo og et Finnair-fly på vei til Helsingfors var 2. juli bare 300 meter fra å kollidere med hverandre 11.000 meter over Östersund i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS-flyet av typen Boeing 737 med plass til rundt 130 passasjerer og Finnair-flyet av typen Boeing 757 med plass til 280 passasjerer holdt samme kurs og samme høyde, og risikoen for kollisjon var åpenbar med tanke på hastigheten og det faktum at flyene var mindre enn 300 meter fra hverandre.

- Det ene flyet var på vei østover og det andre på vei vestover. Det jeg på det nåværende tidspunkt vet er at de møttes på samme høyde og ikke var tilstrekkelig adskilte, det vil si mindre enn 300 meter fra hverandre, sier Carl-Erik Nilsson, tidligere flygeleder og ansatt på Luftfartsverkets sikkerhetsavdeling, til avisen Länstidningen i Östersund.

Hendelsen skal nå studeres av den svenske havarikommisjonen og svenske luftfartsmyndigheter.

Fly som er i fare for å støte på hverandre får en advarsel om dette.

I dette tilfellet fikk det første flyet beskjed om å gå ned i høyde, men svarte ikke på anropet. Da fikk i stedet det andre flyet beskjed om å stige. Flyet begynte stigningen, men meddelte samtidig at de hadde mottatt advarsel om fare for kollisjon.

Dermed møttes de to flyene på samme høyde på et tidspunkt.

– Dette er uvanlig og svært alvorlig, sier Martin Öhmnan, talsmann i den svenske flygerforeningens flysikkerhetskomité.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden