Bare andre verdenskrig var dyrere

Etter 11. september 2001 har krigen mot terror kostet USA over én billion dollar så langt. (Foto: AP Photo/Gulnara Samiolava/Scanpix)
Etter 11. september 2001 har krigen mot terror kostet USA over én billion dollar så langt. (Foto: AP Photo/Gulnara Samiolava/Scanpix)

USA har brukt over én billion dollar på krigen mot terror etter 11. september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har brukt 1,15 billioner dollar, i overkant av 7,25 billioner norske kroner, på krigføring etter 11. september-angrepet i 2001.

Justert i forhold til inflasjon, gjør «krigen mot terror» til den dyreste krigen siden andre verdenskrig.

Det viser rapporten «Cost of Major U.S. Wars» som har sammenliknet kostnader forbundet med krig over en 230-årsperiode, melder CNN.

Andre verdenskrig kostet 4,1 billioner dollar når summen blir konvertert til dagens valuta, selv om den opprinnelige regningen var på 296 billioner dollar. Denne summen utgjorde hele 36 prosent av bruttonasjonalproduktet, mens krigen mot terror er om lag én prosent av BNP.

Men forskerne bak studien har støtt på en del problemer underveis.

«En av problemene er å skille kostnadene i militære operasjoner fra kostnader i fredstid. I de senere år har forsvarsdepartementet forsøkt å kartlegge andre kostnader ved å delta i militære operasjoner, kostnader som kommer i tillegg til utgiftene knyttet til å ha styrker i landet», står det i rapporten.

«Tallene er i tillegg problematiske ut fra prisene fra en tid til en annen. Det kanskje viktigste problemet er at krig later til å bli dyrere med tiden, da teknologien blir mer sofistikert og koster mer, både for militære og sivile aktiviteter»

Kostnadene er uansett forventet å stige kraftig. Congressional Budget Office (CBO) estimerte i 2007 at krigene i Afghanistan og Irak vil ha kostet USA 2,4 billioner dollar innen 2017, altså en dobling av dagens kostnad.

Personvernpolicy