Stadig flere klager på å bli GPS-overvåket

I fjor behandlet Datatilsynet 13 saker der ansatte mente seg overvåket via GPS. Hittil i år har tilsynet mottatt 18 saker. (Foto: Colourbox)
I fjor behandlet Datatilsynet 13 saker der ansatte mente seg overvåket via GPS. Hittil i år har tilsynet mottatt 18 saker. (Foto: Colourbox)

Datatilsynet melder om kraftig økning i bruk av GPS-overvåking av ansatte i norsk arbeidsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Installering av GPS i yrkesbiler har økt kraftig det siste året. Datatilsynet behandlet i fjor 13 saker der ansatte mener å ha blitt overvåket via GPS på jobb. Hittil i år har tilsynet mottatt 18 saker. I tillegg melder tilsynet om kraftig økning i uformelle henvendelser via telefon, skriver Vårt Land.

– Mange ansatte og fagforeninger har tatt kontakt med oss og klaget, sier fagansvarlig Christine Ask Ottesen i Datatilsynet.

I Nord-Troms har et renovasjonsselskap sendt varsel om oppsigelse til en av sine sjåfører etter å ha brukt data fra GPS-overvåking for å følge hans bevegelser. Anklagene går ut på at han skal ha skrevet overtid på dager han skal ha tatt ut for lange pauser. Ledelsen i selskapet Avfallsservice har funnet ut dette ved å sjekke timelistene hans opp mot GPS-registrering. Selskapet tok opprinnelig i bruk GPS for å kunne sjekke om dunker ble tømt eller ei ved klager fra publikum.

Daglig leder Sigleif Pedersen i Avfallsservice kan ikke kommentere personalsaker, men sier at GPS ikke blir brukt til å overvåke ansatte regelmessig.

Rådgiver Tor Inge Hokaas ved Fagforbundets kompetansesenter i Tromsø mener saken er alvorlig. Han mener det ville vært interessant å få prøve saken rettslig dersom den ansatte blir sagt opp. Fagforbundet vil gå til søksmål hvis det skjer, sier Hokaas.

Datatilsynet skrev i forrige uke et brev til Avfallsservice for å be om en begrunnelse for hva som lagres, hvorfor det gjøres og hva det brukes til. Tilsynet vil ikke konkludere ennå, men opplyser at det ikke er lov å overvåke ansatte uten at de blir informert om det. (©NTB)

Personvernpolicy