Island frykter ny gjeldsbombe

Reykjavik med Hallgrimskyrkjan (foto: Scanpix).
Reykjavik med Hallgrimskyrkjan (foto: Scanpix).

Høyesterettsdom med potensial til å utradere opptil fire måneders verdiskapning på sagaøyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter den verste øknonomiske krisen i Islands historie i 2008/2009, kunne islendingene først nylig konstatere at stupet i verdiskapningen på øyen endelig er snudd til ny oppgang.

Oppgangen i bruttonasjonalbudsjettet var på 0,6 prosent i 1. kvartal, sammenlignet med kvartalet før.

Les også: Island er stabilt igjen

Men nå har det dukket opp en ny ny, tikkende gjeldsbombe som har kraft nok i seg til å ryste den skjøre grunnmuren i den islandske økonomien.

En dom i islandsk Høyesterett 16. juni slår fast at en viss type valutalån gitt til kjøp av biler og næringseiendom var ulovlige. Konsekvensen er at låntagerne slipper unna med å betale tilbake lånets nominelle verdi i islandsk valuta.

Det innebærer i praksis at låntagerne, som ellers ville være fanget i en gjeldsfelle, nå kan velte valutaregningen over på banken.

Kan utløse ny redningspakke
Nå fryktes det en strøm av tilsvarende saker i rettsapparatet, i forhold til andre typer valutalån. Og de er det mange av. På grunn av skyhøyt nasjonalt rentenivå tok et stort flertall av islendingene opp lån i fremmed valuta frem til finanskrisen slo til og torpederte verdien av islandske kronur - noe som fikk lånene til å vokse tilsvarende fallet i valutaen.

Islandske banker skal ifølge Aftenposten ha gitt ut så mye som 45 milliarder kroner i valutalån - tilsvarende godt over halvparten av bruttonasjonalproduktet på Island.

Den islandske finansministeren Steingrimur J. Sigfusson har selv anslått at bankene i verste fall kan bli tvunget til å nedskrive 40-60 prosent av låneverdiene - eller opptil 27 milliarder kroner.

Da må trolig myndighetene på ny redde storbankene Kaupthing, Landsbanki og Glitnir fra konkurs, mener økonomiske analtykere.

Økonomiprofessor Thorolfur Matthiasson ved Islands universitetet er bekymret:

- Dette gjør det meget vanskelig. Tilliten man har forsøkt å bygge opp til de islandske bankene, er igjen i ferd med å smuldre bort, sier han til Aftenposten i dag.

Bjørk-opprør
I et intervju med Financial Times-intervju raser diva-artisten Bjørk mot salg av islandsk arvesølv. - Avtalen lukter som restene etter korrupsjonen som ga oss bankkrisen, sier hun.

Les saken : Björk i protest på Island

Personvernpolicy