Ni års krig har kostet 2.000 milliarder kroner

KOSTER: Dette bildet fra februar i år viser amerikanske soldater som utveksler ild med Taliban-soldater i Badula Qulp-omådet vest for Lashkar Gah i Helmand-provinsen. Foto: Pier Paolo Cito/AP.
KOSTER: Dette bildet fra februar i år viser amerikanske soldater som utveksler ild med Taliban-soldater i Badula Qulp-omådet vest for Lashkar Gah i Helmand-provinsen. Foto: Pier Paolo Cito/AP.

De allierte i Afghanistan har brukt ni ganger så mye penger på militæret enn på gjenoppbygging. Over 2.000 milliarder kroner har gått til krutt og kuler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser beregninger som den danske avisen Politiken har foretatt på bakgrunn av opplysninger fra forsvarsdepartement til Danmark, Tyskland, Storbritannia og USA.

De allierte landene har til sammen brukt over 2.000 milliarder kroner på krutt, kuler og soldater i den ni år lange krigen.

Beløpet er ni ganger så stort som det beløpet verden har brukt på utviklingshjelp til Afghanistan i samme periode, skriver Politiken.

Astronomiske beløp

– De enorme militærutgiftene gir mening hvis de bidrar til å skape en ramme som gjør det mulig å bruke utviklingshjelpen riktig. Men til tross for den massive militære innsatsen vi har sett, er de politiske framskrittene utrolig små, sier utviklingsekspert Richard Gowan fra European Council on Foreign Relations (ECFR) i London til avisen.

Gowan mener korrupsjon er et av de største utfordringene til at bistanden blir brukt riktig.

– Mange av pengene forsvinner på korrupsjon, dyre sikkerhetsfirmaer og dårlige prosjekter, sier han.

Må bli enda dyrere

For at krigen i Afghanistan skal bli vellykket mener den tyske eksperten i sikkerhetspolitikk Markus Kaim, at man må øke militærutgiftene ytterligere.

– Befolkningen i land som Danmark og Tyskland trenger å lære at det tar lang tid og koster mye å være i krig. Det er annerledes i USA, hvor folk nesten er likegyldige til hva det koster så lenge det blir en suksess, sier han til den danske avisen. (©NTB)

Personvernpolicy