Usikre på finansreformen

USAs president Barack Obama vant en viktig seier da finansreformen ble vedtatt torsdag. Ekspertene er foreløpig usikre på om reformen vil kunne hindre en ny finanskrise (foto: Scanpix).
USAs president Barack Obama vant en viktig seier da finansreformen ble vedtatt torsdag. Ekspertene er foreløpig usikre på om reformen vil kunne hindre en ny finanskrise (foto: Scanpix).

Barack Obama vant en viktig seier med vedtaket av finansreformen, men ekspertene er usikre på om tiltakene er omfattende nok til å hindre ny krise i finansnæringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen utgjør reformpakken på 2.300 sider den mest omfattende reformen for Wall Street siden 1930-årene. Andre ser den som et sammensurium av regler som ikke egnet til å løse de problemene i finansnæringen som førte til den globale krisen i 2008.

USAs president Barack Obama sier loven skal sørge for at amerikanske skattebetalere aldri igjen må betale for feil og uansvarlighet som er begått på Wall Street.

Republikanerne lover å kaste loven på dynga dersom de vinner neste presidentvalg. De ser reformen som veksthemmende og en urettferdig byrde på bedrifter som aldri bidro til finanskrisen.

Usikre

Ekspertene ser flere gråsoner enn de to blokkene, men flere av dem er usikre på hvordan reformen kommer til å slå ut.

– Det er en blandet pakke, sier Phillip Swagel ved Georgetown-universitetet.

– Det er noen ting som er nyttige, det er noen ting som ikke er noen ting, og så er det noen ting som kan bli direkte skadelige, mener han.

Det er flere som mener reformen ikke tar tak i de riktige tingene.

– Den tar ikke tak i de grunnleggende problemene som fikk oss opp i krisen i 2008, mener Thomas Ferguson ved Universitetet i Massachusetts.

Han kritiserer tiltaket blant annet for ikke å innføre begrensninger på hvor store selskapene kan bli.

Overvåke

Reformens støttespillere peker på at myndigheten nå får mulighet til å overvåke og gripe inn mot selskaper som utgjør en fare for finanssystemet. Dette vil hindre at staten igjen må trå til for å redde store, viktige selskaper – slik de måtte med blant annet forsikringsgiganten AIG.

Obama har siden finanskrisen slo til for fullt i 2008, lovet at lovverket for finansnæringen skal endres. Med torsdagen kongressvedtak var presidentens prestisjeprosjekt et faktum.

– Finansnæringen er sentral i USAs vekst. Men veksten må bygge på nyskaping, ikke triks og feilinformasjon, sa presidenten etter vedtaket.

Regulering

Den nye finansloven innebærer strengere reguleringer for finansnæringen og økt forbrukervern.

Store banker blir underlagt strengere regler for hvor stor risiko de kan påta seg i finanstransaksjoner. De vil også bli pålagt å bygge opp en større kapitalbeholdning enn det som er nødvendig i dag.

Reformen innebærer også opprettelsen av et nytt tilsyn for tilbydere av boliglån, studielån og andre finanstjenester.

Reformen som torsdag ble vedtatt i Senatet med 60 mot 39 stemmer, og kun tre republikanere stemte for. (©NTB)

Personvernpolicy