Sykehusstreiken er over

TRAPPET OPP: YS-leder Tore Eugen Kvalheim møtte 50 streikevakter på Rikshospitalet i anledning opptrapping av streiken i Spekter-området. Foto: Scanpix.
TRAPPET OPP: YS-leder Tore Eugen Kvalheim møtte 50 streikevakter på Rikshospitalet i anledning opptrapping av streiken i Spekter-området. Foto: Scanpix.

Arbeidsdepartementet grep inn med tvungen lønnsnemnd tirsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

YS-streiken i helsesektoren

* YS-forbundene Delta og Parat som organiserer helsearbeidere, gikk 29. juni til streik etter at forhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter brøt sammen. Spekter er arbeidsgiver for norske helseforetak.

* Samtidig godtok de to andre hovedsammenslutningene i helsesektoren, Unio og LO, det oppgjøret som lå på bordet. Helsearbeidere er i Norge organisert i alle de tre hovedsammenslutningene.

* Konfliktens kjerne er at helsearbeidere med tilleggsutdannelse, såkalt parademic, krever status som høyskoleutdannet og dermed har krav på et tillegg rundt kr 7.500,-

* Parats syn er at også Fagforbundet i LO skulle tatt den kampen YS har valgt å ta for sine medlemmer. Ved årets oppgjør sto imidlertid YS alene mot Spekter mens de tre hovedsammenslutningene sto sammen på de fleste andre områder.

* YS-forbundenes begrunnelse for streiken er at de heller ikke aksepterer at andre hovedsammenslutninger skal stå for prioriteringene ved et lønnsoppgjør.

*Spekter har hele tiden sagt at det er uaktuelt å forhandle om et bedre oppgjør for 10 prosent av helsearbeiderne når de øvrige 90 prosent har akseptert årets oppgjør allerede. (©NTB)

(ABC Nyheter):

Sykehusstreiken er over etter at Arbeidsdepartementet tirsdag ettermiddag grep inn med tvungen lønnsnemnd.

Etter to uker er det dermed slutt for sykehusstreiken.

Trykket i konflikten økte da arbeidstakerorganisasjonen YS tirsdag tok ut ytterligere 191 medlemmer i streik. Helsetilsynet satt tirsdag ettermiddag i møte for å vurdere om det var fare for liv og helse i forbindelse med streiken.

- Ville gitt LO et nederlag

Valgforsker og Ap-mann Frank Aarebrot mente det vil være et nederlag for LO om helsearbeiderne i YS får bedre uttelling i lønnsoppgjøret. Han forklarer årsaken til at det blir tvungen lønnsnemnd slik.

– Hvis YS hadde fått bedre resultater, ville det gitt LO et nederlag. Jeg tror ikke en Ap-regjering har det som en prioritert oppgave å påføre LO nederlag, sier Aarebrot til ABC Nyheter.

Han mener i likhet med Spekter at YS' eneste valg er å godta de samme minstelønnssatsene som Unios og LOs medlemmer allerede har gjort.

YS organiserer rundt ti prosent av de sykehusansatte.

– Har et problem

Det er litt dumt å streike bare for å oppleve at regjeringen bruker kongelig resolusjon. YS vil vise at de er sterke nok til å lage bråk, men når de ikke spiller på lag med LO i forhold til Spekter, så har de et problem, sier Aarebrot til ABC Nyheter.

Han vurderer YS sine medlemmer som typiske høyrevelgere.

Det er veldig dumt av en regjering med Arbeiderpartiet i spissen å ofre popularitet for å sikre YS sin integritet. YS er ikke i familien, deres medlemmer er solide, borgelige velgere, sier Aarebrot.

Les også: Anklager Spekter for arroganse

Daglig leder i LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby, sa til Klassekampen da streiken startet at konflikten er en organisasjonskamp og ikke handler om tariffpolitikk.

Hvis Spekter skulle gi de streikende YS-organiserte et bedre oppgjør enn medlemmene i LO og Unio har fått, slår det bunnen ut av oppgjøret som over 90 prosent har godtatt ved uravstemning, skriver NTB.

Viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter kaller spørsmålet hypotetisk og sier det er uaktuelt å gi YS-medlemmene et bedre oppgjør enn de organiserte i LO og Unio.

– Får henvendelser

YS-leder Tore Eugen Kvalheim avviser at målet med streiken har vært å stjele medlemmer fra LO, men han hevder streikeinnsatsen har blitt «positivt lagt merke til».

Streiken er ikke et spark til LO. Forhandlingsregimet er slik at vi kan vurdere et tilbud på fritt grunnlag. Noen velger å akseptere, andre ikke, sa Kvalheim til ABC Nyheter tidligere i dag.

Men det er en stund siden dere har flekket så mye tenner som nå?

Det kan du si. Dette blir positivt lagt merke til, og jeg vet vi får henvendelser fra tilsatte i kommunene, sier Kvalheim.

Hvorfor er det forsvarlig å fortsette å streike?

Regimet rundt dispensasjonssøknader går slik som det skal, og dermed er jeg trygg på at vi følger spillereglene, sier YS-lederen.

Fikenbladet regjeringen trenger, er at Helsetilsynet sier det er fare liv og helse. Med de streikende ambulansefolkene begynner det å nærme seg. Det formelle er i orden, sa valgforsker Frank Aarebrot før det ble kjent at streiken av avblåst.

Til sammen 540 YS-medlemmer var tatt ut i streik ved norske sykehus.

Personvernpolicy