Nytt håp om å stanse oljeutslippet

Arbeidere i ferd med å installere en del av utstyret som skal brukes til å samle opp oljen fra den ødelagte brønnen i Mexicogolfen. Hvis den nye oppsamlingshetten fungerer som den skal, kan utslippet være stanset i løpet av denne uken. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Arbeidere i ferd med å installere en del av utstyret som skal brukes til å samle opp oljen fra den ødelagte brønnen i Mexicogolfen. Hvis den nye oppsamlingshetten fungerer som den skal, kan utslippet være stanset i løpet av denne uken. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Selskapet BP har klart å plassere en ny oppsamlingshette over den ødelagt oljebrønnen i Mexicogolfen. I beste fall kan utslippet være stanset i løpet av noen dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye videoopptak av brønnen viste at hetten var på plass natt til tirsdag norsk tid. Den første delen av operasjonen skal ha vært vellykket, og BP håper det nye systemet i det minste vil redusere oljestrømmen betraktelig.

Hvis alt går etter planen, kan innbyggerne ved kysten av Mexicogolfen snart se slutten på det verste oljeutslippet i USAs historie.

Sjekker trykket

Lekkasjen. Foto: AFP.Lekkasjen. Foto: AFP.

Oppsamlingshetten som er senket ned til bunnen av Mexicogolfen, 1,6 kilometer under havoverflaten, har fått navnet «Flosshatt 10».

Når den er festet skikkelig til rørsystemet hvor oljen spys ut, kan BPs ingeniører begynne å målet trykket i brønnen.

– Det er ventet, selv om det ikke kan garanteres, at det ikke vil lekke ut noe olje så lenge testen varer, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Et trykket lavere enn forventet, kan det tyde på en lekkasje i materialene som omslutter brønnen under havbunnen. I så fall må ventilene åpnes igjen, slik at oljen på nytt renner ut i havet.

Beskrivelse av hvordan BP skal stoppe lekkasjen. Grafikk fra Reuters. Klikk for en større versjon.Beskrivelse av hvordan BP skal stoppe lekkasjen. Grafikk fra Reuters. Klikk for en større versjon.

Men dersom trykket øker tilstrekkelig, er brønnen trolig tett. Da kan det bli mulig å skru igjen alle kraner slik at utslippet stanser helt.

– Vanskelig operasjon

Senest torsdag regner BP med å vite om det siste forsøket på å tette oljebrønnen har vært en suksess. Selskapet advarer om at operasjonen er vanskelig og at det ikke er sikkert at alt vil gå som planlagt.

– Systemet med forseglingshetten er aldri tidligere blitt brukt på disse dypene eller under disse forholdene, heter det i uttalelsen.

Dersom hetteprosjektet blir en fiasko, tror BP uansett at utslippet vil kunne stanses i august. Da er selskapet trolig ferdig med å bore en avlastningsbrønn som vil gjøre det mulig å fylle den opprinnelige brønnen med sement.

Boreforbud

Flere millioner fat olje har lekket ut i Mexicogolfen siden oljeplattformen Deepwater Horizon sank i april.

Oljen er skylt opp på strendene i fem amerikanske delstater: Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida. Fiskere er blitt nødt til å sette båtene på land, og tallrike småsamfunn langs kysten trues av økonomisk ruin.

For å redusere faren for nye miljøkatastrofer innførte myndighetene mandag et nytt forbud mot oljeboring på dypt vann. Meningen er at det skal oppheves senest 30. november.

– Over 80 dager etter at BPs utslipp begynte, er det avgjørende og riktig med en pause i dypvannsboringen for å beskytte samfunn, kyster og dyreliv, sier USAs innenriksminister Ken Salazar.

Han legger til at det stadig kommer nye bevis for at oljeindustrien ikke er i stand til å håndtere kraftige utblåsninger på dypt vann.

Strid i rettsvesenet

Forrige uke besluttet en domstol i New Orleans å oppheve det første boreforbudet som ble innført som følge av det massive oljeutslippet.

Regjeringen ber nå domstolene om å droppe forsøkene på å stanse det opprinnelige forbudet, siden et nytt allerede er vedtatt. Men det ventes at oljeindustrien er villig til å gå nye runder i rettsvesenet for å kjempe for muligheten til fortsatt dypvannsboring. (©NTB)

Les alt om oljekatastrofen:

21. april: Eksplosjon på oljeplattform - 12 savnet

21. april: Savnede funnet etter eksplosjon i Mexicobukta

23. april: Frykter miljøkatastrofe i Mexicogolfen

25. april: Oljeutslipp i Mexicogulfen

28. april: Klarer ikke stanse oljeutslipp i Mexicogolfen

29. april: Forberedt på det verste

30. april: Erklærer unntakstilstand

30. april: Kan bli økologisk katastrofe

02. mai: Frykter lekkasje på 100.000 fat dagen

04. mai: BP starter opprydningsarbeidet

07. mai: Fugler tilsølt av olje

08. mai: - Trodde alle kom til å dø

12. mai: Oljesjefer skylder på hverandre

13. mai: BP vurderer ulike alternativer for å stanse utslipp

14. mai: Obama lover «ubøyelig kamp» mot oljekatastrofen

24. mai: Lover milliarder til granskning

26. mai: - Steng det forbanna hullet

27. mai: BP mener sjansene for å lykkes er gode

28. mai: Oljelekkasjen koster 6 milliarder kroner

28. mai: Obama på besøk i Mexicogolfen

30. mai: BP lyktes ikke med å stanse oljelekkasje

01. juni: - Oljekatastrofen gir økt skepsis mot boring i Lofoten

02. juni: Oljesølet nærmer seg Florida

03. juni: BP la bånd på fiskerne

03. juni: BP har skåret av rørledningen som lekker

04. juni: Har montert hette over oljelekkasjen

05. juni: - BP samler opp 6.000 fat olje per dag

08. juni: Obama: - Jeg vil vite hvem jeg skal sparke i baken

09. juni: USA: Nye regler for oljeboring

09. juni: -